Mainos
Vuoden 2017 verotiedot paljastivat todella mielenkiintoisen aspektin suomalaisesta urheilumaailmasta. Kyseisen vuoden The Internationalin voittaneesta Lasse Urpalaisesta tuli parhaiten tienannut suomalainen urheilija, joka maksoi veronsa Suomeen. Yhteensä verotettavaa tuloa kertyi peräti 1,8 miljoonaa euroa.

Vaikka kyseessä onkin ainoastaan Suomeen veronsa maksavat urheilijat, eli listauksesta puuttuvat ulkomailla pelaavat jalkapalloilijat, jääkiekkoilijat ja muut starat, on Urpalaisen palkkakuninkuus huimaa näyttöä eSportsin asemasta. Niin palkintosummat kuin katsojamäärätkin ovat kasvaneet valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja samaan aikaan myös lajin televisiointi Suomessa on lisääntynyt. E-urheilu näkyy jatkuvasti enemmän kotimaisissa valtamedioissa ja myös sen vedonlyönti on lisääntynyt vuosien varrella. Nykyään esimerkiksi Unibet eSports tarjoaa runsaan määrän vetovaihtoehtoja erilaisiin kilpapeleihin.

Arkistokuva.

E-urheilu on joutunut käymään läpi tavallista kovemman myllytyksen sen asemasta Suomen urheilukartalla. Lajientusiastit ja urheilijat itse ovat joutuneet vastaamaan kysymyksiin eSportsin ”urheilullisuudesta”. Niin media kuin suuri yleisö on kuitenkin vihdoin ymmärtämässä lajin fyysiset vaatimukset, jonka vuoksi eSportsin uutisointi ja arvostus on noussut täysin uudelle tasolle.

Mainos

Minkälaisissa peleissä suomalaiset sitten pärjäävät ja minkälaisissa summissa kilpapelien palkkiot tällä hetkellä liikkuvat?

Dota 2

Dota 2 on palkintosummiltaan suurin eSports-laji. Elokuussa pelatun The Internationalin kokonaispotti oli yli 25 miljoonaa dollaria. Voittajajoukkueelle (OG) tästä summasta irtosi reilu 11 miljoonaa taalaa. Voiton myötä joukkueessa pelaavista Topias Taavitsaisesta (Topson) ja Jesse Vainikasta (JerAx) tuli myös seuraavat suomalaiset e-urheilumiljonäärit. Vuoden 2019 turnaus pelataan Shanghaissa ja nähtäväksi jää, selviytyvätkö suomalaiset voittajaksi myös tuolloin.

Hearthstone

Blizzardin korttipeli Hearthstone on kuulunut jo vuosien ajan suosituimpiin eSports-peleihin. MM-kisojen palkintopoolit pyörivät noin miljoonan dollarin luokassa, joten summat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Dota 2:ssa. Hearthstonea ammatikseen pelaavat keräävät kuitenkin usein rahaa stream-pelaamisella ja se kuuluu Twitchin suosituimpiin peleihin. Janne Mikkonen (Savjz) tuli vuoden 2017 tienesteillään kakkoseksi Suomen e-urheilijoista. Mikkosen verotettavat tulot vuodelta olivat lähes 300 000 €.

Starcraft 2

Toinen Blizzardin katalogiin kuuluvista eSports-peleistä on suosittu ennen kaikkea Etelä-Koreassa, jossa jo pelin ensimmäinen osa kuului kilpapelaamisen piiriin – ensimmäistä Starcraftia pidetään myös koko e-urheilun aloittaneena pelinä. Myöskään Starcraft 2:n turnauspalkkiot eivät pääse lähellekään Dota 2:n summia, mutta pelaajat saavat tuloja sponsoreiden lisäksi myös liigassa pelaamisesta. Joona Sotala (Serral) kuuluu lajin parhaimpiin pelaajiin Euroopassa ja on nousemassa kohti maailman kirkkainta kärkeä.

CS:GO

Counter Strike: Global Offensive on pelaajamäärältään suosituin eSports-lajeista. Samalla kilpailu kärjessä on äärimmäisen kovaa, tanskalaisen Astralis-joukkueen pitäessä kärkisijoja tämän hetken rankingeissa. Suuren pelaajamäärän vuoksi myös turnauksia järjestetään enemmän kuin monissa muissa lajeissa, eikä mukana ole yhtä suurta turnausta The Internationalin tapaan. Kovimmissa turnauksissa palkintopoolit nousevat tästä huolimatta yli miljoonaan taalaan. Laji on ollut menestyksekäs ennen kaikkea pohjoismaisille pelaajille.

Viime vuosina nähty menestys e-urheilun saralla ei ota loppuakseen Suomessa ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuka kotimaan pelureista nousee korkeimmalle tasolle seuraavaksi. Yksi asia on kuitenkin varma: eSports on tullut jäädäkseen suomalaiseen urheiluskeneen.

Mainos