Mainos

 

Elokuva jolle kukaan ei odottanut jatkoa jatkuu sittenkin. Alienit palaavat 20 vuoden kuluttua ensimmäisen elokuvan tapahtumista – ovatko ihmiset valmiit?

Vuoden 1996 avaruusolioinvaasion jälkeen on maailma kukkeimmillaan. Alieneilta saadulla teknologialla maailma on harpannut jättiaskelia eteenpäin kehityksessä eikä suurta maailmojen sotaa ole unohdettu puolustuksessa. Riittääkö tämä kaikki kuitenkaan, sillä kahdenkymmenen vuoden rauhanajan jälkeen vankeudessa olevat humanoidit alkavat riehua selleissään. Avaruusolioiden kanssa läheisessä tekemisessä olleet ihmiset kärsivät oudoista päänsäryistä ja kuussa olevalle puolustustukikohdalle ilmestyy vähin äänin pallon muotoinen jättimäinen avaruusalus. Ennen kuin kukaan ehtii kissaa sanoa, on jo uusi maailmojen sota käynnissä.

Mainos

Independence Day:n jatko-osaan palaavat melkein kaikki ykkösosan päähahmot. Huomattavin poissaolo on Will Smithillä, jonka poissaolo onneksi selitetään leffan alkuvaiheessa.

Independence Day oli ihan mainio itsenäinen elokuva, jolle ei olisi tarvinnut jatkoa. Jatko-osaa ryydyttää melko laiska käsikirjoitus, joka tosin vilisee itseironisia viittauksia ensimmäiseen elokuvaan.

Hahmot ovat hyvin yksiulotteisia ja kliseisiä, eikä edes Jeff Goldblum pääse David Levinsonin roolissa alkuperäisen höpöttäjän sfääreihin. Jeff parka tuntuu olevan melko eksyksissä koko leffan ajan ja hänen kasvoiltaan voikin melkein lukea ”Teen tämän vain rahan vuoksi”. Jostain se on leipäkin pöytään tuotava.

id4-uusi-uhka-arvostelu-proffa

Ensimmäinen puolituntinen – se kriittinen vaihe, jonka pitäisi imaista mukaansa, on melko sekavaa pomppimista paikasta toiseen. Pahvisista hahmoista ei juuri välitä, eikä sisäänrakennetut rakkaustarinat tai orvot vs. siniveriset jaksa aiheuttaa sydämessä mitään liikahteluja. Kun vihdoin alkaa rytistä, on leffa paikoitellen jopa ihan mainiota viihdettä – aivot narikkaan ja silleen.

3D-versiossa lentokohtaukset näyttivät varsin näppäriltä. Jatko-osaan on laitettu myös mukaan hieman jättimonsterigenreä sekä hieman Starship Troopersia muistuttavia maataisteluja. Onpa mukana vähäsanainen Afrikkalainen sotalordikin (Deobia Oparei), kahden machetensa kera sekä Liam ”Chrisin veli” Hemsworthin kapinallista äijäilyä.

id4-uusi-uhka-arvostelu-tuho

Independence Day: Resurgence on melkoinen sillisalaatti, joka elokuvalliselta anniltaan muistuttaa lähinnä keskellä korpea olevan, hämäräperäisen bensa-aseman buffettia. Kovaan mättönälkään ihan ok, mutta jälkimaku voi olla melko rasvainen närästyksen kera. Ensimmäistä osaa ei tarvitse tätä varten katsoa, mutta jos sitä ei ole katsonut, niin suosittelen lämpimästi. Ykkösosa on ylivertainen tähän aleannokseen verrattuna.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Independence Day: uusi uhka
Edellinen artikkeliPahoilainen teki naisesta hain – nyt tarvitaan hai-manaajaa!
Seuraava artikkeliElokuva-arvostelu: Iso kiltti jätti (IKJ)
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
elokuva-arvostelu-independence-day-uusi-uhkaUusi 2010-luvun ID4 on itseironinen ja erittäin rytisevä paukuttelu. Sen käsikirjoitus on kuitenkin köyhä ja hahmot pahvisia.