Heat kertoo tarinan rikollisjoukosta (mm. Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight ja Tom Sizemore), jotka ryöstävät röyhkeästi rahakuljetuksia, varastoja ja pankkeja miljoonien toivossa.
Miljoonat tuhlataan hienostoelämään, huumausaineisiin ja naisiin. ”Maailman paras” poliisi luutnantti Vincent Hanna (Al Pacino) on kuitenkin heidän jäljillään ja yrittää navigoida seuraaviin kohteisiin ennen rosvoja, saadakseen heidät kiinni verekseltään. Homma ei kuitenkaan ole helppo, sillä rosvot tietävät Vincentin olevan heidän kintereillään ja tekevät Vincentin träkkäämisestä hankalaa.
Ohjaaja Michael Mann on itse käsikirjoittanut 20-vuotta kyseistä leffaa. Tarina ei vain valitettavasti ole mikään aivan 20-vuoden työn tuloksen näköinen, vaan uppoaa nykyaikana tuhansien rosvo- ja poliisileffojen massaan. Elokuvan valmistusvuonna 1995, se kuitenkin oli kovaa kamaa ja teki historiaa pistämällä samaan leffaan 80-luvun kuumimmat supertähdet Al Pacinon ja Robert De Niron.
Pitkäpiimäisyyden äiti
Mannin tyyli ohjata on hidastempoinen, pitkine kuvineen ja kohtauksineen. Leffa on oiva esimerkki piiiiiitkästä piimästä. Leffan kesto on lähes kolme tuntia ja jokainen kohtaus kestää ja kestää.
Alussa nähdään mielenkiintoinen ryöstö, jonka jälkeen aletaan laahustamaan ja pohtimaan ja veivaamaan kaikkea turhaa. Sitten tulee erittäin miellyttävä kaupunkiryöstökohtaus, jossa pitkästä laahustamisesta onkin yllättäen etua. Los Angelesin keskuspankin ryöstökohtaus on muodostunut kaikkien ryöstöleffojen emoksi, ollen todella uskottava ja visuaalinen. Kumpa nykypäivänäkin uskallettaisiin käyttää enemmän pitkiä kuvia.
Casting on mennyt hieman perseelleen, sillä Pacinon ja De Niron rooleja olisi pitänyt vaihtaa päittäin. Pacino olisi paljon pelottavampi rosvo kuin kilttikasvoinen De Niro.
Yleisesti elokuva on kuitenkin kulttimaineensa arvoinen. Vaikka se on todella pitkä, on se ryöstöelokuvien kermaa ja häiritsevän uskottava.
Teräväpiirrosta ei juuri hyötyä
Teknisesti Blu-ray versio on keskitason alapuolelta. Kuva on kasarimaisen softia, paikoitellen kuitenkin joku lähikuva näyttää lähes BD:lle normaalitasoisen terävältä. DVD-version omistajilla ei siis ole pakottavaa tarvetta hankkia myös BD-versiota.
Samoin bonusklipit ovat suoraan DVD:ltä, räkäisellä DVD-laatulla ja vielä väärällä kuvasuhteella. Bonusklippien määrä on kuitenkin ihan kelvollinen, ja ekstrakasasta löytyy mm. Michael Mannin tekemiä sisältömuutoksia, kommenttiraitoja, 11 poistettua kohtausta (leffa voisi siis kestää vieläkin pidempään) ja 5 making-of -henkistä minidokkaria, pakollisia trailereita unohtamatta.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.