Mainos
Kingdom Hearts Integrum Masterpiece paketoi kolme Kingdom Hearts -pelikokoelmaa yhdeksi tursuavaksi Disney-Pixar-SquareEnix-paketiksi. Tarinan paisuessa mutkikkaammaksi osa osalta, ja saaden enenevässä määrin japanilaistarinankerronnan sävytteitä, alkaa länsimaalaista jo hieman hirvittää. 

Kingdom Hearts -pelisarja sai alkunsa PlayStation 2:lla Squaren, nykyisin Square Enix ja Walt Disney Companyn yhteistyöstä vuonna 2002. Pelisarjaan on sittemmin tullut lukuisia osia lisää, pääosien ollessa Kingdom Hearts 1, 2 ja 3. Tosin ekasta kahdesta on jo olemassa 1.5 ja 2.5 Final Mixit. Näiden HD Remasteroitujen pelien ja kolmososan väliin mahtuu myös Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue -pelipaketti, joka sisältää mm. Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD:n, joka on HD-remasterointi Kingdom Hearts Dream Drop Distancesta. Pelisarjaan kuuluu myös Kingdom Hearts 358/2 Days, Kingdom Hearts Birth by Sleep FINAL MIX sekä useita muita nimihirviöitä. Tässä kohtaa tuntuu kuin puhuisi jo jotain vierasta kieltä, tai neuvottelisi vaimon kanssa Ikean kalusteista.

Mainos

Kingdom Hearts on paisunut sekavaksi sekä osiensa nimityksiltä, että sisällöltään. Raaka yksinkertaistus on se, että Disneyn ja Pixarin maailmat ovat uhan alla, ja vain Squaren kehittämä sankari yhdessä Akun ja Hessun, sekä maailmojen mukaan vaihtuvien Disneyn ja Pixarin sankarien kera, voivat pelastaa nämä kaikki omat pikku maailmansa. Jotta homma ei olisi pelkkää Disneyn satumaailmaa, liittyy tietokoneet, ohjelmointi ja bugit tarinaan oleellisesti. Youtubesta löytyy useita videoita aiheesta, jossa yritetään jotenkin selvittää, mitä helvettiä Kingdom Heartsissa oikein tapahtuu.

Integrum Masterpiece koostuu siis kolmesta pelipaketista. Näistä ensimmäisessä, eli Kingdom Hearts -HD 1.5+2.5 ReMIX– paketissa on eniten pelattavia pelejä. Lisäksi mukana on pari Nintendon käsikonsolille ilmestynyttä osaa, joista on koostettu välidemovideot. Toisesta osasta voi lukea tästä ja kolmannesta tästä. Kolmannessa paketissa on Kingdom Hearts 3:n lisäksi tämän Re Mind -lisukeluku, joka joko selvittää tai sekoittaa lisää tarinaa.

Tarinan sekavuudesta huolimatta Kingdom Heartsit, ainakin kolme pääosaa, ovat ihan toimivia toimintaseikkailuja roolipelielementein. Disneyn ja Pixarin tuotannossa on oma imunsa ja yllättävän hyvin soppaan on saatu myös Final Fantasy -pelisarjan hahmoja.

Alussa oli tyhjyys

Tyhjyys, saari, sydämettömät, valtakunnat vaarassa, suuri salaliitto, muistin menetyksiä, Aku, Hessu, ninja-Mikki, Disney-Pixar ja Final Fantasy. Pelaajan tehtävä on pelastaa valtakunnat suuren uhan alta.

Disneycharmia ja seikkailusekoilua

Kingdom Hearts pelit ovat kolmannen persoonan toimintaseikkailupelejä roolipelielementein. Pelaaja ohjastaa Soraa tai Roxasia, ja tämän mukana heiluvia taikuri-Akua ja Ritari-Hessua.

Taistelut ovat reaaliaikaista sekoilua, jossa pääasiassa väistellään vihollisia ja hakataan nappia niin perhanasti, jotta päähahmo teilaa avainmiekallaan vihollisia matalaksi, Akun ja Hessun auttaessa. Lisäksi eri maailmoista hyppää mukaan aina jokin maailmaan liittyvä hahmo apuriksi.

Pelialueet muodustuvat toisiinsa kytkeytyvistä osista ja kasvavat suurudeltaan pelisarjan mukana. Taistelujen lisäksi pelaaja pääsee rakentamaan Gummi Ship -nimistä avaruusalusta rakennuspalikoista. Gummi Shipin rakentelu on selkeästi toiminut Bethesdan Starfieldin avaruusaluksen rakentelun inspiraationa. Kentissä on taistelujen lisäksi tasoloikallista toimintaa ja joskus sokkeloissa eksymistä. Maailmojen välillä lennetään Gummi Shipillä, jolloin peli muuttuu avaruusaluslentelyksi.

Nykymittakaavassa pelisarjan kolmas osa on näistä pelattavin, ja kahdessa ensimmäisessä osassa näkyy ajan hammas – ensimmäisessä osassa pahimmin.

Disney-hahmojen ja maailmojen charmi puree, muttei ehkä niin paljon, että kankeaa ekaa osaa innolla jaksaisi pelata.

Disney + Square = <3?

Tyylillisesti pelit ovat hyvin Disneymäiset, mikä ei tietty kontekstin huomioon ottaen juuri yllätä. On hienoa nähdä tuttuja 2D-hahmoja hyvinkin eläväisinä 3D-maailmassa.

Ensimmäinen peli herätti kuhinaa sillä, että mukaan oli saatu melkein kaikki alkuperäiset englanninkieliset ääninäyttelijät toistamaan tuttujen hahmojen rooleja. Tämä toistuu monelta osin myös seuraavassa kahdessa osassa. Onpa mukana myös edesmennyt kumeaääninen Christopher Leekin.

Kolmas osa on jo sen verran näyttävä, että täysillä asetuksilla saa näytönohjaimesta hyvän lämmittimen. Oudosti kahdessa ensimmäisessä osassa peli nyki 60 fps asetuksella, mutta ei 120 fps asetuksella.

Disneyn ja Pixarin ystäville Kingdom Hearts -pelit ovat audiovisuaalista karamelliä.

Ope, haittaakse jos ei ymmärrä mitään?

Kingdom Hearts Integrum Masterpiece on kattava paketti tähän mennessä ilmestyneitä Kingom Hearts -pelejä. Kingdom Hearts 4 on jo tulossa, ja se sijoittuu Tokion kaltaiseen realistiseen maailmaan. Jep, Kingdom Hearts jatkaa täydellä höökällä kohti kukkuulaaksoa.

Kannattaako junaan hypätä mukaan? Ensimmäiset Kingdom Hearts pelit olivat varsin mannaa ilmestyessään, mutta nyt niitä on vaikea varauksetta suositella. Ne ovat edelleen visuaaliselta suunnittelultaan erittäin mainiot, mutta ajan hammas on kalvanut niistä parhaimman terän. Vuonna 2022 ilmestynyt kolmas osa toimii edelleen ihan hyvin, joskin pelillisesti sekin on sitä turboöveriä taistelua, josta on vaikea löytää päätä tai häntää.

Tarina on kuin katsoisi pilvipäissään Monty Pythonin Holy Grailia, eli ei mikään ihan maailman selkein kokemus.

Kingdom Hearts Integrum Masterpiece sisältää tärkeimmät osat Kingdom Hearts tarinasta Kingdom Hearts 3 Re Mindiin asti. Se on hyvä asia, jos tykkää Kingdom Heartsista, sillä tykkäämisen tämä paketti vaatii toimiakseen.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Kingdom Hearts Integrum Masterpiece
70 %
Edellinen artikkeliSteamin kesäale alkoi – tuhansia pelejä alennuksessa
Seuraava artikkeliKatu- ja urheiluautoihin keskittyvä Assetto Corsa saa vihdoin jatko-osan – Steam-sivu avattiin
Juhani Kakko
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
kingdom-hearts-integrum-masterpiece-arvosteluPari hyvää peliä, paljon turhaa höttöä pelillisesti, mutta tuiki tarpeellisia ymmärtääkseen tämän huuruisen kokonaisuuden. Sarjan faneille tuhti paketti. Uusille tulokkaille järkyttävä järkäle.