Mainos
Kun ammattilaiset pääsevät päättämään ammattilaisille suunnattuja kilkkeitä, syntyy niistä usein hyvää. Logitechin pelaajamallisto G:n aiempi PRO X TKL -näppäimistö oli – ja on ihan ykkösluokkaa, mutta vielä piti karsia nappeja pois. Tuloksena syntyi PRO X 60, joka on 60 %:n näppisluokan uusin superalus.

Voit kuunnella arvostelun ääniversion tästä:

Respawnin testikiikkuun heilahti uusi Logitech G PRO X 60 -pelinäppäimistö ihanassa pinkissä kuosissa. Mainittakoon heti alkuun, että tätä väriä et voi ostaa muuta kuin Logitechin omilta sivuilta ja Yhdysvalloissa. Tulee se rapakon takaa tännekin, mutta vielä sitä saa ihastella vain kuvista.

Mainos
Pinkki se on punkkia

Pro, pro:mpi, promein

PRO X 60 on siis 60 % tavallisesta koosta. Aiempi TKL oli jo suppeampi ilman kirjanpitonumeronäppäimistöä, mutta ”kuuskypänen” riisuu vielä lisää.

Funktionäppäimet on heitetty roskiin, nuolinäppäinten kanssa, eikä niiden yläpuolella sijaitsevaa komentonappikimppua löydy myöskään. Näitä ei ammatikseen pelejä pelaavat kaipaa, mutta kyllä niihinkin käsiksi pääsee.

Logitechin Keycontrol-ominaisuus mahdollistaa 60 %:ssa näppiksessä pääsyn kaikkiin namikoihin ja enemmänkin. Jokaiseen nappiin voi ohjelmoida helposti yli 10 eri toimintoa, jos sellaista vaatii. Esimerkiksi Counter-Strike 2 -pelin ostohousuilut voi makrottaa suoraan sinne minne haluaa.

Koko on todellakin kompakti, mutta harhaosumia ei silti pääse tapahtumaan. Tällä voi jopa kirjoittaa arvioita, kuten tätäkin kirjoittaessa. Aiemmissa, Respawnin 60 % kokoluokan näppisarvioissa enter-näppäimen koko on ollut pieni, joka aiheutti kriitikolle valtavasti harmaita hiuksia.

Mukana tulee tavallinenkin ESC

PRO X 60:n kyljestä, vasemmalta puolelta löytyy äänenvoimakkuuden rulla. Kätevästi sijoitettu vieritin on sekin pro-pelaajilta tullut. Äänenvoimakkuutta kun pitää välillä säätää kuullakseen askeleet paremmin ja niin ja edelleen. Pikkurillin lipauksella volat saa kuriin näppärästi.

Oikealla kyljellä on pelitila-nappi, jolla turhat namit saa kytkettyä kokonaan pois. Takasivulta löytyy vielä virtanäppäin USB-C-portin vierestä, sekä yhteysnapit; Bluetooth ja Lightspeed.

Ulkonäössä ei ole mitään vikaa, eikä siinä mitään ylimääräistä olekaan – paitsi esc-näppäin. Pinkissä versiossa se on räiskyvän valkoinen, Logitechin logolla varustettu. Ratkaisu on raju, mutta se on ymmärretty tehtaalla. Mukana kun tulee saman värinen, ihan tavallinen esc-nappi, jonka vaihtaminen on helppoa kuin aseen hankkiminen alaikäisenä Jenkeissä.

Rulla kätevässä kohdassa

Laatusisältöä

Yhteyksissä käytetään G-sarjalle tuttua, 2,4 ghz:n Lightspeed-yhteyttä. Bluetoothilla homma onnistuu myös, sekä USB-C-kaapelin kanssa ajelu. Lightspeedillä voit yhteen, yhteyskalikkaan liittää kaksi, Lightspeediä tukevaa Logitechin laitetta. Esimerkiksi Pro-mallistojen hiiri ja näppis.

Testiversion optiset kytkimet ovat mallia ”tactile”. Ne kliksuvat varsin ihanasti ja hivenen lineaarisia kytkimiä äänekkäämmin. Yhden millisekunnin päivitysnopeus on varsin riittävä ammattilaistason napitukselle.

Optista ja taktista. Niistä isi tykkää.

Akun kestoa luvataan olevan jopa 65 tuntia täydellä latingilla, joten kaapelia ei tarvitse heti kaivaa mukana tulevasta kantolaukusta. Langatonta yhteyttä riittää jopa 10 metriin asti. Käypä laite myös sohvalta pelaaville siis.

Valot ja makrot

RGB-valaistuksesta nauttiva ei tässäkään oheislaitteessa pääse pettymään. Logitechin G-Hub -ohjelmistolla saa taas kaikki värit maailmasta määritettyä vaikka jokaiselle näppäimelle erikseen. Synkkaaminen muiden loksujen kamojen kanssa luonnollisesti onnistuu ohjelmistolla. Olihan se ihan hauskaa kun kaksi, PRO-mallin näppäimistöä sykkii samoja värejä synkassa.

Kuin kaksi, täysin erinäköistä marjaa

G-Hub ohjelmistolla PRO X 60 on yhtä lailla mukautettavissa kuin aiempikin, isompi PRO X TKL. Keycontrol-ominaisuus mahdollistaa villien makrojen väsäilyn ja kun siihen liitetään G-shift-toiminto on kyseessä täysin muokattava kokonaisuus. G-shiftin voit määrittää vaikka PRO-mallin hiiren lisänappiin, jota pohjaan painamalla näppäimistöstä aukeaa loputkin, kustomoidut herkut. Pelkästään WSAD-kimpulla ja G-shiftillä voit käyttää esimerkiksi nuolinäppäimiä liikuttamatta kättä mihinkään.

Onko se siis ostettava?

Pro-tason pelaajat tarvitsevat korkealaatuisia laitteita pärjätäkseen ja Logitech on tässä saralla ehdoton ykkönen. Tiesittekö muuten, että jopa 68 % koko maailman ammattilaistason pelaajista käyttää Logitechin vehkeitä? Eikä ihme, sillä mukaan suunnitteluun on otettu joukko pro-pelaajia. Sama homma toimisi, jos sairaalat suunnittelisi insinöörien kanssa oikeasti hoitoalalla työskentelevät.

Logitechin pressitilaisuudessa, jossa PRO X 60 esiteltiin pääsin kysymään kehittäjiltä, että mitä he sanoisivat tavalliselle kuluttajalle tästä näppäimistöstä. Hankkiako vai ei? Vastaus tuli dev-puolen Andrewlta ytimekkäästi: ”Heck, yeah!”

Mainos