Mainos
Mortal Kombat -peliä on kiittäminen siitä, että peleissä on PEGI-ikärajaluokitukset. Nyt tämä taistelupelien klassikko on saanut uuden elokuva-adaptaation. Kuinka hyvin modernisointi on onnistunut?

”Mootaa Kombaa!”, kaikui huuto 1990-luvun puolivälissä valmistuneessa Mortal Kombat -elokuvassa, joka pyrki tuomaan siihen saakka maailman väkivaltaisimman videopelisarjan elokuvaformaattiin. Ensimmäinen, vuoden 1995 MK-elokuva ei ollut mestariteos, mutta se teki oikein kaiken siinä, missä samaa hommaa yrittänyt Street Fighter -elokuva epäonnistui. Ysärileffa ja sen jatko-osa jäivät – ei enempää eikä vähempää myös tunnusmusiikkinsa ansiosta elämään legendaarisena leffaklassikkona.

Mainos

Ed Boonin ja John Tobiasin luoma brändi on kuitenkin kehittynyt vuosikymmenissä melkoisesti. Etenkin Mortal Kombat X– ja Mortal Kombat 11 -pelit ovat muuttaneet sarjan suuntaa vieläkin rankemmaksi ja tarinallisemmaksi. Tarusto on selkeytynyt paljon loogisemmaksi ja kaikessa fantasiaisuudessaan myös uskottavammaksi.

Unohda ne ysärileffat

Mortal Kombat -elokuva reboottaa koko leffasarjan. Kaikki alkaa alusta ja tarinankerronta noudattaa selkeämmin juuri kahden edellä mainitun pelin tarinaa ja nyansseja. Asioita selkeytetään vielkäkin enemmän ja kaikelle annetaan hyvä selitys. Tästä esimerkkinä vaikkapa se, miten ihmishenkilöt voivat ampua peleissä tulta ja laserpalloja. Miksi esimerkiksi Kanon silmä ampuu laseria. Asiat avataan hienosti ja kaikille on looginen selitys.

Tarina voitonhimosta

Elokuvan tarinassa ei seurata tällä kertaa Martal Kombat -turnauksen etenemistä Outerworldin ja Earthrealmin – eli maapallon välillä, vaan yritetään ennemminkin estää koko turnauksen tapahtumista. Tarkalleen ottaen pahikset yrittävät velho Shang Tsungin ja Sub-Zeron johdolla kukistaa kaikki maapallon väkevimmät Mortal Kombat -osallistujat ennen kisan käynnistymistä, jotta pahisten voitto olisi varmaa. Ukkosen jumala Rayden on puolestaan ihmisten puolella ja valmis kouluttamaan joukon valittuja taistelemaan pahaa vastaan.

”Bulilu-Bulilu-Bulilu-lu”, huutaa Liu Kang sotkiessaan ikonista polkupyöräpotkuaan.

Mannaa faneille

Uusin elokuva onnistuu olemaan loistava adaptaatio peleistä. Se tuo kaikki tutut hahmot uskottavasti ja autenttisesti katseluruudulle. Hahmojoukko ei ole massiivinen, mutta tärkeimmillä hahmoilla on kaikki tutut ominaisuudet juuri oikealla tavalla esitettynä.

Sub-Zero on tämän leffan T-1000.

Itse tarinakin on ihan mielenkiintoinen, etenkin kun se ei pyri toisintamaan vanhaa kaavaa, vaan yllättää uudella agendallaan. Lopputuloksen tietenkin arvaa, mutta matka onkin loppua tärkeämpi. Ja kyllö, kuullaanhan tässäkin lopulta se ikoninen Mortal Kombat -biitti päivitettynä 20-luvulle:

Nelikätinen Goro on tietysti mukana.

Kenelle tämä on suunnattu?

Vuoden 2021 elokuva on juuri sitä, mitä pelisarjan fanit odottavat. Se tarjoilee toiminnallisen parituntisen, jossa nostalgiaa tarjoillaan modernisti elokuvattuna ja selitettynä. Pelisarjasta vähemmän kiinnostuneet tuskin saavat elokuvasta mitään irti, joten kyseessä voidaan pitää puhtaasti spin-offia peleille. Tykkäät leffasta, jos tykkäät ja pelaat paljon MK-pelejä. Et saa elokuvasta mitään irti, jos Mortal Kombat -pelit eivät kiinnosta. Sillä selvä.

Ai niin! Ja annetaan yhdet plussat vielä siitä, että leffan Fatality-lopetusliikkeet ovat yhtä ällöttäviä kuin peleissä.

Mainos