Mainos
Elokuvateollisuus on täynnä riskiä ja epävarmuutta. Jokainen elokuva on sijoitus, joka voi tuottaa joko valtavia voittoja tai valtavia tappioita.

Tässä artikkelissa käymme läpi viisi Hollywood-elokuvaa, jotka ovat flopanneet pahiten elokuvahistoriassa. Nämä elokuvat ovat niitä, jotka ovat tuottaneet vähemmän kuin puolet niiden budjetista lipputuloissa. Huomioimme vain elokuvat, joiden budjetti on ollut yli 50 miljoonaa dollaria.

5. Kurkunleikkaajien saari (1995)

  • Budjetti: 98 miljoonaa dollaria
  • Lipputulot: 10 miljoonaa dollaria
  • Tappio: 88 miljoonaa dollaria

Mainos

Suomalainen ohjaaja Renny Harlin oli 90-luvulla yksi Hollywoodin kuumimmista nimistä, joka oli tehnyt menestyksekkäitä toimintaelokuvia kuten Die Hard 2 ja Cliffhanger. Hänen seuraava projektinsa oli Kurkunleikkaajien saari, joka oli kallis seikkailuelokuva, joka sijoittui 1600-luvun merirosvojen maailmaan.

Elokuvan pääosissa olivat Harlinin silloinen vaimo Geena Davis ja Matthew Modine.

Elokuvan tuotanto oli täynnä ongelmia, kuten sääolosuhteita, budjetin ylityksiä, käsikirjoituksen muutoksia ja näyttelijöiden loukkaantumisia. Elokuvan markkinointi oli myös epäonnistunutta, sillä elokuvan nimi vaihdettiin useita kertoja ja julisteet olivat sekavia. Leffan ensi-ilta oli katastrofi, sillä elokuva sai huonot arvostelut ja yleisö ei löytänyt sitä.

Elokuvasta tuli Guinnessin ennätysten kirjan mukaan kaikkien aikojen suurin leffafloppi, joka aiheutti tuottajayhtiö Carolcolle konkurssin.

Tuotantoyhtiö Carolcon tuho

Carolco oli aiemmin tehnyt menestyksekkäitä elokuvia, kuten Rambo-sarjan ensimmäiset kolme osaa, Total Recall, Terminator 2: Judgment Day, Basic Instinct, Universal Soldier, Cliffhanger ja Stargate.

Carolcon perustivat Mario Kassar ja Andrew Vajna vuonna 1976, ja he olivat tunnettuja tekemistään kalliista ja riskialttiista sopimuksista. Carolco joutui kuitenkin talousvaikeuksiin 1990-luvun alussa ja yritti pelastaa itsensä tekemällä varman hittielokuvan. Kurkunleikkaajien saari ei kuitenkaan ollut sellainen, vaan se aiheutti yhtiölle valtavat tappiot.

Carolco myi lopulta elokuvakirjastonsa, omaisuutensa ja kehityksessä olevat projektinsa StudioCanalille, mutta se ei riittänyt kattamaan sen velkoja. Carolco hakeutui konkurssiin 22. joulukuuta 1995.

4. John Carter (2012)

  • Budjetti: 263 miljoonaa dollaria
  • Lipputulot: 284 miljoonaa dollaria
  • Tappio: 200 miljoonaa dollaria

Disney oli panostanut paljon John Carteriin, joka oli tieteisfantasiaelokuva, joka perustui Edgar Rice Burroughsin romaaneihin. Elokuvan ohjasi Andrew Stanton, joka oli aiemmin tehnyt menestyneitä Pixar-animaatioita kuten Nemoa etsimässä ja Wall-E. Elokuvan pääosassa oli Taylor Kitsch, joka oli tunnettu televisiosarjasta Friday Night Lights.

Elokuvan tuotanto oli pitkä ja kallis, sillä elokuva vaati paljon erikoistehosteita ja lavasteita. Elokuvan markkinointi oli heikkoa, sillä elokuvan nimi oli alun perin John Carter of Mars, mutta se lyhennettiin John Carteriksi, mikä ei kertonut mitään elokuvan sisällöstä. Elokuvan trailerit olivat myös epäselviä ja tylsiä.

Elokuvan ensi-ilta oli pettymys, sillä elokuva sai sekavia arvosteluja ja yleisö ei kiinnostunut siitä. Elokuvasta tuli yksi Disneyn suurimmista taloudellisista flopeista, joka aiheutti studiolle 200 miljoonan dollarin tappiot.

3. 47 Ronin (2013)

  • Budjetti: 175 miljoonaa dollaria
  • Lipputulot: 151 miljoonaa dollaria
  • Tappio: 150 miljoonaa dollaria

47 Ronin oli kunnianhimoinen yritys tehdä länsimainen versio kuuluisasta japanilaisesta tarinasta, joka kertoo samuraiden kostosta. Elokuvan ohjasi Carl Rinsch, joka oli ensikertalainen, ja elokuvan pääosassa oli Keanu Reeves, joka oli tunnettu Matrix-elokuvista.

Elokuvan tuotanto oli vaikea, sillä elokuva kuvattiin Japanissa ja elokuvassa puhuttiin sekä englantia että japania. Leffan budjetti paisui, kun elokuvaan lisättiin enemmän erikoistehosteita ja fantasiaelementtejä. Elokuvan ensi-iltaa siirrettiin useita kertoja, mikä viivästytti elokuvan markkinointia.

Elokuvan ensi-ilta oli floppi, sillä elokuva sai huonot arvostelut eikä yleisö innostunut siitä. Elokuvasta tuli yksi Universal-studion suurimmista taloudellisista flopeista, joka aiheutti studiolle 150 miljoonan dollarin tappiot.

2. Mars Needs Moms (2011)

  • Budjetti: 150 miljoonaa dollaria
  • Lipputulot: 39 miljoonaa dollaria
  • Tappio: 136 miljoonaa dollaria

Mars Needs Moms oli Disneyn ja Robert Zemeckisin yhteistyönä tuottama animaatioelokuva, joka perustui Berkeley Breathedin lastenkirjaan. Elokuvan ohjasi Simon Wells, joka oli aiemmin tehnyt animaatioita kuten Balto ja Egyptin Prinssi.

Elokuvan tuotanto oli kallis, sillä elokuva käytti samaa liikkeenkaappaustekniikkaa kuin Zemeckisin aiemmat elokuvat kuten Kuka viritti ansan, Roger Rabbit ja Beowulf.

Elokuvan markkinointi oli epäonnistunutta, sillä elokuvan nimi oli harhaanjohtava ja elokuvan hahmot olivat epämiellyttävän näköisiä.

Elokuvan ensi-ilta oli katastrofi, sillä elokuva sai surkeat arvostelut ja yleisö karttoi sitä. Elokuvasta tuli yksi Disneyn suurimmista taloudellisista flopeista, joka aiheutti studiolle 136 miljoonan dollarin tappiot.

1. Portti ikuisuuteen (1980)

  • Budjetti: 44 miljoonaa dollaria
  • Lipputulot: 3,5 miljoonaa dollaria
  • Tappio: 40,5 miljoonaa dollaria

Portti ikuisuuteen oli Michael Ciminon ohjaama ja käsikirjoittama leffa, joka oli aiemmin tehnyt Oscar-palkitun Vietnamin sodan elokuvan Hämärästä aamunkoittoon. Elokuvan pääosissa olivat Kris Kristofferson ja Christopher Walken, jotka olivat tunnettuja näyttelijöitä.

Elokuvan tuotanto oli legendaarinen painajainen, sillä elokuva kuvattiin Montanassa ja elokuva vaati suuria lavasteita ja massiivisia kohtauksia. Elokuvan budjetti kymmenkertaistui alkuperäisestä, kun Cimino oli perfektionisti, joka halusi kuvata kaiken uudestaan ja uudestaan.

Elokuvan ensi-ilta oli myös skandaali, sillä elokuva sai ärtyneet arvostelut ja yleisö suorastaan vihasi sitä. Elokuvasta tuli kaikkien aikojen suurin leffafloppi, joka aiheutti melkein tuottajayhtiö United Artistsille konkurssin.

United Artists -yhtiön toimintaperiaate oli aikoinaan se, että ohjaaja saa vapaat kädet toimittaa luovuuttaan. Portti ikuisuuteen -flopin myötä tämä periaate katosi yhtiön arvoista kokonaan.

Mainos