Mainos

PlayStation VR2 -virtuaalitodellisuusvisiiri on loistava VR-potta, jossa on poikkeuksellisia ominaisuuksia. Se on kohtalaisen edullinen, mutta sen kompastuskiveksi koitui pelien vähäinen määrä PS5:llä. Tuoko PlayStation VR2 PC-sovitin, eli adapteri sille uuden elämän?

Sony huomasi, että pelivalmistajat eivät lähteneet vieläkään tekemään kovalla sykkeellä isoja VR-pelejä konsolille, vaikka tekniset puitteet olisivatkin kunnossa. Esimerkiksi Gran Turismo 7 ja Resident Evil 4 ovat sen luokan VR-pelien esimerkkejä, että uusi sukupolvi näkyy ja tuntuu. Yksikään PC-VR:n autopeli ei esimerkiksi näytä lähellekään niin hyvältä kuin Gran Turismo 7.

Ilmeisesti VR-formaatti on erityisesti konsoleilla sitten vain niin marginaalisessa asemassa, että homma ei ota lähteäkseen lentoon. Vaikuttaahan siihen VR-lisäaitteen hintakin, joka on yhtä suuri kuin itse konsolin hinta.

Mainos
Laatikosta löytyy itse adapteri ja adapteriin kuuluvat johdot.

Mutta koska PSVR2 on loistava ja hintalaatusuhteeltaan erinomainen VR-visiiri, niin onneksi se saa uuden elämän PC:llä PlayStation VR2 PC-sovittimen ansiosta. PC:llä kun VR-pelejä riittää ja tavallisetkin pelit, kuten GTA 5, Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077 ja tuhannet muut ovat modien ansiosta tehty VR-formaatissa toimiviksi.

Taivas on siis vain rajana, kun hypätään PC-puolelle. Ja kyllä, VR-formaatti on enemmän kuin videopeliformaatti, se on aina kokemus.

@respawn_fi #PSVR2 pc-adapterin #unbboxing ja #asennus. | #psvr2pc #vr #virtualreality ♬ TONIGHT (Bad Boys: Ride Or Die) (feat. Becky G) – Black Eyed Peas & El Alfa

Adapterin asennus

Ihan ensiksi on tärkeää tietää, että onko tietokoneessasi bluetooth-mahdollisuus. Yleisesti pöytäkoneissa sellaista ei ole, joten ennen kuin PSVR2:ta voi edes harkita PC:lle, tulee hommata wifi/bluetooth-kortti emolevyyn. Läppäreissä bluetooth on yleensä valmiina, mutta itse jouduin hommaamaan TP-LINK Archer TX50E Dual-band PCI-E-WiFi 6-adapteri ja Bluetooth 5.0 -sovitin -nimisen laitteen, joka kustansi karvan yli 60 esaa. Ei paha hinta, mutta se kannattaa laskea mukaan adapterin hintaan, jos sinihammasta ei koneessa vielä ole. Ajoittain ohjainten kanssa oli testijaksolla pientä pätkimistä, mutta Sony on tiedostanut ongelman ja luvannut korjata sen.

PSVR2-visiirin oma USB-kaapeli kiinnitetään adapterin etuosaan.

Sitten omaan peeseeseen, eli henkilökohtaiseen tietokoneeseen tulee asentaa Steamin kauppa-välilehdeltä PSVR2-sovellus. Löydät sen tästä. Ohjelmisto vie 700 megaa ja asentuu pakotettuna C-asemalle.

Seuraavaksi tietokoneeseen tulee kytkeä PSVR2:n ohjaimet, USB-kaapeleilla kumpainenkin. Niitä ei tarvitse kuitenkaan kauaa pitää koneessa, sillä asennusohjelma pyytää ensitöikseen irroittamaan johdot.

Itse adapteri vaatii erillisen DisplayPort 1.4 -johdon, joka kannattaa ostaa samalla kauppareissulla kuin itse PSVR2-adapteri, jos sellaista ei valmiiksi löydy naftaliinista.

Adapteri kannattaa sijoittaa työpöydälle vaikkapa näytön jalustan viereen, näppäimistön taakse. Adapteriin tulee kiinni verkkovirtajohto, se kaupasta erikseen ostettu DisplayPort-kaapeli ja lopulta PSVR2-visiirin oma USB-johto.

Adapterin takapuolelle tulee virtajohto ja se erikseen ostettava Display-kaapeli.

Siinä se. Sitten vain Steamista se aiemmin ladattu Pleikkarin softa päälle, ensivaiheen asennuspuuhat ja kovaa VR-ajoa!

Eli mitä luultavimmin kaupasta tarvitaan seuraavat ostokset:

  • 1 kpl bluetooth-adapterikortti (paitsi jos löytyy jo koneesta)
  • 1 kpl DisplayPort 1.4 -johto (1,5 m riittää) (paitsi jos löytyy jo kaapista)
  • 1 kpl PSVR2 PC -adapteri

Miltä PC-VR-pelit näyttävät?

Itselläni on tähän asti ollut melkein vuosikymmenen käytössä PC:lla ensimmäisen sukupolven HTC Vive. Eli laite, joka on auttamatta kuvanlaadullisesti vanhentunut. Mutta se on toiminut hienosti ja vienyt minut moniin VR-seikkailuihin ja -moninpeleihin.

Tähän HTC Viveen verrattuna PSVR2 on aivan järjetön loikka eteenpäin. PSVR2:n kuvanlaatu on suorastaan täyttä kultaa ilman HDR:ääkin tuohon HTC Viveen verrattuna. Onhan PSVR2:ssa kuitenkin kaksi 2000×2040 OLED-näyttöä 4K HDR -tarkkuudella. Kuva on kirkas, terävä eikä näytön pikseleitä näe, toisin kuin vanhassa Vivessä.

GTA 5 toimii modin avulla virtuaalitodellisuudessa.

PSVR2:n ohjaimet ovat myös erinomaiset ja toimivat viiveittä. Samoin integroidut nappikuulokkeet ovat osa pakettia ja toimivat moitteitta. Äänenlaatu ei kuitenkaan ole yhtä maukas kuin PS5:llä, joka selvästi omaan jonkinsortin ekvalisoinnin.

Sitten vastaus tuohon väliotsikon kysymykseen; pelit näyttävät helvetin maukkaalta. Yhtä hyvältä kuin PS5:llä, mutta tällä kertaa koko kuva-alalta, sillä visiiri ei osaa blurrata niitä alueita, joihin katse ei ohjaudu. Kaikki on skarppia ja värikirkasta. OLED-näyttö on näköjään mehevä ilman sitä PS5:llä toimivaa HDR:ääkin.

Kannattaako kikkare ostaa

Tämä pikkuruinen laatikko on ihan no brainer, jos omistat PSVR2-visiirin ja tietokoneen. Se tuo kuudellakympillä PSVR2:lle aivan uuden elämän.

PC-puolella loistavaa VR-pelitarjontaa on hulluna ja esimerkiksi modien myötä myös Sonyn omat pelit saavat kolmiulotteisen käänteen, sillä onhan esimerkiksi Uncharted 4:ään saatavilla modi, joka tekee sittä VR-pelin.

Jos taas omistat PC:n, mutta et VR-visiiriä, ei välttämättä PSVR2 ole juuri se visiiri, joka kannattaa ostaa. Se on hinta-laatusuhteeltaan yksi parhaista vaihtoehdoista, mutta kalliit HTC:n Vive Focukset ja edulliset Oculuksen Meta Questit ja ovat varsin väkeviä vaihtoehtoja PC only -visiiriksi, sillä moni uusi ja mehevä natiivi VR-peli tehdään Facebookin kustantamana vain Meta Questille.

Yleisesti ottaen PSVR2 on langallinen, todella toimiva ja hyvä VR-visiiri PC:lle.

Mainos