Mainos
Ratchet & Clank, eli Riku ja Kanki ovat loikanneet PlayStation-konsolilta nyt ensimmäistä kertaa myös PC:n rajattomaan maailmaan. Kuinka Ratchet & Clank: Rift Apart toimii hiirellä, näppiksellä ja RTX Ultralla?

Ratchet & Clank: Rift Apart on Insomniac Games -nimisen peliyhtiön tuottama, erityisesti lapsille suunnattu tasoloikkatoimintapeli, jossa oranssi koirakissakettumainen pörröturri Ratchet seikkailee yhdessä sotarobotiksi tarkoitetun tunteikkaan Clankin kanssa. Insomniac Game saattaa olla monelle tuttu nimi Marvel’s Spider-Man -pelien takaa.

Ratchet & Clank: Rift Apart julkaistiin alunperin vuonna 2021 PlayStation 5 -pelikonsolille. Tämä tarkoittaa, että peli on suunniteltu ja optimoitu hyvin, joten peli pyörii erinomaisesti myös PC:llä. Joskin PC-versio sisältää vallan mainioita uuden sukupolven grafiikkatehosteita.

Mainos

Pelin tarinassa sankarikaksikko joutuu erilleen toisistaan, kun heidän maailmansa hajoaa. Heidän on löydettävä tie takaisin yhteen ja pysäytettävä paha keisari Nefarious, joka hallitsee vaihtoehtoisia todellisuuksia.

Koska alkuperäisestä pelistä on jo aiemmin julkaistu arvostelu, jossa pelin tarinaa, mekaniikkoja ja pelattavuutta on käsitelty laajemmin, paneudutaan tässä arviossa vain PC-version uudistuksiin ja ominaisuuksiin. Voit lukea alkuperäisen PS5-version arvostelun tästä.

Mitä uutta PC-versiossa?

Kuten PS5-versio, myös PC-versio on täysin suomeksi puhuttu ja tekstitetty. Pelin tarinaan pääsee mukaan myös aivan perheen pienimmät. Jos pelitaitoa ei vielä löydy, niin seuraaminen näyttää olevan aivan yhtä isoa viihdettä kaksivuotiaan testiyleisön mielestä.

PC-versio tukee tietenkin ultra-wide-monitoreita, kuten muutkin Sonyn PC-konversiot. Tukea löytyy siis 21:9-, 32:9- ja 48:9-kuvasuhteille sekä kolmelle 16:9-näytölle.

Mukana on myös RTX, eli säteenseurannan avulla tuotetut heijastukset ja varjot. Valaistus rakentuu perinteisemmin menetelmin. Pelin julkaisun tienoilla säteenseurannalla lasketut varjot toimivat kyllä aidosti, mutta esimerkiksi animoidut esineet, kuten pensaat ja liput eivät jostain syystä toimi kunnolla. Sen sijaan vanhalla tekniikalla tuotetut varjot näyttivät myös animoidut elementit normaalisti.

Heijastuksiin voi valita useita eri peilauslaatuja ja jopa piirtoetäisyyden. Muokkausmahdollisuuksia on paljon oman näytönohjaimen sallimissa rajoissa. Testikoneen Nvidia 3090Ti pyörittää koko peliä maksimiasetuksilla, 4K-resoluutiossa varsin sujuvasti, eli voitaneen sanoa hyvällä omalla tunnolla, että peli on erinomaisesti optimoitu.

Ja koska säteenseuranta vie järjettömästi konetehoja, on mukana myös tekoälypohjaiset resoluutionparannuskeinot, eli Nvidian DLSS 3, AMD FSR 2, Intel XeSS ja Insomniac Gamesin oma Temporal Injection.

Mikäli hyllystä löytyy PS5 tai sen Dualsense-peliohjain, tukee Ratchet & Clank: Rift Apart täysin kaikkia ohjaimen erikoisuuksia. Hauskoja kikkailuja on paljon, muun muassa diskokohtauksessa, jonka bassot jytkyvät tunteikkaasti peliohjaimessa.

Parasta on kuitenki hiiri-näppistuki, joka saa koko pelin soljumaan uskomattoman maukkaasti. Roistojen tulittaminen on naurettavan helppoa, mutta varsin nautinnollista. Hyppely ja loikkiminen on hauskaa ja intuitiivista, joten tämäkin puoli PC-versiosta toimii.

Kenen kannattaa ostaa?

On sanomattakin selvää, että Ratchet & Clank: Rift Apart on loistava seikkailupeli lapsille ja lapsenmielisille. Jatko-osana se ei ole muita Ratchet & Clank -pelejä kummoisempi. Samaa kuin ennenkin. Jos kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kosketus Ratchet & Clank -peleihin, kannatta tähän kelkkaan ehdottomasti hypätä.

Ratchet & Clank: Rift Apart on mainio, laadukkaasti toteutettu suuren budjetin seikkailupeli, jossa riittää pelattavaa 10–18 tunniksi. Alakoululaiselle se on loistokasta viihdettä ja pelaavat vanhemmat voivat viihdyttää vielä nuorempia pelaamalla tätä itse.

Mainos