Mainos
Grand Theft Auto -pelisarjan tekijät julkaisivat vuonna 2010 lännenpelin nimeltä Red Dead Redemption, joka herkuttelee Hollywoodin villin lännen kliseillä, tuoden kuitenkin vakavasti otettavan tarinan ja loistavan pelillisyyden pelaajan kouriin. Nyt tämä klassikko on vihdoin pelattavissa myös nykykonsoleilla.

Tuuheaviiksinen, vittumaisen näköinen korsto katsoo silmiin. Arvaamattomasti hän heittää hattunsa ilmaan, jonka sinä rei’ität revolverilla seulaksi. Siitäkös raivo repeää ja viiksivallu käy raiveleihin. Tällaisenkin kohtaamisen koet alkuperäisessä Red Dead Redemption -pelissä, jossa papparaisen auttamiseksi on uhrattava oma kroppansa.

Red Dead Redemption on toimintaseikkailupeli, joka sijoittuu villin lännen aikaan vuonna 1911. Peli nautti valtavaa suosiota 2010-luvun aikana, mutta sitä ei koskaan saatu PS3:lta ja Xbox 360:ltä millekään muulle alustalle. Ei edes PC:lle. Niinpä peli jäi ns. kultaiseksi muistoksi monelle. Osa jäi kaipaamaan sitä, ettei päässyt koskaan edes pelaamaan peliä. Itse kuuluin jälkimmäiseen sakkiin.

Mainos

Pääsin kuitenkin ottamaan tuntumaa alkuperäiseen RDR:ään PS Plus Premium -palvelun alussa, jossa siitä oli tarjolla kuukauden ajan striimattava PS Now -versio. Kuvanlaatu on hirveä, ruudunpäivitysnopeus luokaton ja pelattavuuskin kömpelö, sillä emulaatio oli suoraan PS3-versiosta. Olisikohan nyt asiat paremmin, kun peli saapuu vihdoin ja viimein PS4/PS5:lle Xboxeille ja jopa Nintendo Switchille?

Jatkuu siitä, mihin jatko-osa jäi

Red Dead Redemption on jatko-osa Red Dead Redemption 2:lle, sillä kakkososa on ykkösen esiosa.

Pelaaja ohjaa entistä lainsuojatonta John Marstonia, joka pakotetaan työskentelemään liittovaltion agenttien alaisuudessa. Hänen tehtävänään on metsästää entisiä rikoskumppaneitaan (niitä Red Dead Redemption 2:sta tuttuja), jotka ovat hajallaan eri puolilla New Austinin osavaltiota.

Matkallaan John joutuu tekemään moraalisia valintoja, jotka vaikuttavat pelin kulkuun ja lopputulokseen. Pelin juoni on täynnä käänteitä, draamaa ja väkivaltaa, mutta myös GTA-peleistä tuttua roisia tilannehuumoria.

Remasterointi ilman uusia ominaisuuksia

RDR on kolmannen persoonan seikkailu- ja räiskintäpeli. Rockstar Gamesin tapauksessa animaatiot ovat viimeisteltyjä, joten hahmo liikkuu verkkaisemmin kuin monissa arcade-peleissä on totuttu. Vaikka Dualsense-ohjaimen ominaisuuksia ei hyödynnetä, on pelin ohjattavuutta parannettu PS3-versiosta. Kontrollit ovat samat kuin Red Dead Redemption 2:ssa, joten peliin on helppo loikata sisään kakkosen ja GTA V:n jälkeen.

Teknisesti ei voida puhua remasteroinnista. Peli on ennemminkin uudelleenmyyntijulkaisu, uudelle konsolialustalle. Tässä tapauksessa PS4:lle, PS5:lle, Xbox One:lle, Xbox Seriesille sekä Switchille.

Peli rullaa natiivilla 4K-resoluutiolla, mutta alkuperäisiä tekstuureja tai hahmomalleja ei olla korvattu uusilla. Tarjolla on siis vain enemmän kuvatarkkuutta vanhaan 3D-skeneen. Myös kuvanopeutta on jouhevoitettu, mutta nämä molemmat ominaisuudet tulevat melkeinpä automaattisesti, kun konetehoja on käytettävissä PS3/X360-konsoleita enemmän.

Toisin kuin GTA V:n PS4-versio, RDR:n vastaava ei tuo mukanaan enemmän puskia ja enemmän hevosliikennettä. Kyseessä on sama peli kuin vuonna 2010.

Uudelleenjulkaisu ei tuo peliin mitään uutta sisältöä, kuten tehtäviä, hahmoja tai aseita.

Monet pelaajat ovatkin siis jo nyt olleita pettyneitä vähäisiin uudistuksiin ja kuitenkin siihen nähden korkeaan hintaan. Uudelleenjulkaisu on silti kunnianosoitus yhdelle kaikkien aikojen parhaista peleistä.

Missä tilaäänet?

Äänien saralta yllättävää on se, että pelissä on tarjolla vain ja ainoastaan pelkkä stereo-miksaus. Takakanavista ei kuulu mitään, jos vahvistinta ei erikseen ruuvata Dolby Surround -tilaan, joka osaa luoda kaiuttamalla stereosta keinotekoisen tilaäänen.

Ääniratkaisu on yllättävä, sillä surround-äänen lisääminen pelimaailmaan tuskin olisi ollut merkittävän kohtuuton projekti. Onhan kyseessä vain pelimaailmaan lisättävä ”elementti”, joka kuuntelee pelimaailmaa neljään eri ilmansuuntaan ja ohjaa äänet sitä mukaa oikeille kaiuttimille.

Sheriffi sikari suussa.
Hahmomallit ovat 13 vuoden takaa.

Kannattaako ostaa?

Red Dead Redemption itsessään on mahtava peli, joka ansaitsi todellakin vihdoin tulla myös nykyisille pelikonsoleille. Sen tarina ei ehkä ole aivan RDR2:n tasoa, mutta se on heittämällä imuisampi ja laadukkaampi kuin suurimmassa osassa nykyaikaisissa peleissä. Remasterointi itsessään on kuitenkin niin olematonta, ettei sitä voi remasteroinniksi edes kutsua.

Jos Red Dead Redemption jäi aikoinaan pelaamatta, kannattaa se viimeistään nyt ottaa haltuun. Ei haittaa, vaikka kakkonen olisi pelattu, ykkönen toimii jatko-osana. Jos kakkostakaan ei ole pelattu, toimii kakkonen esiosana. Vice versa.

Jos Red Dead Redemption tuli aikoinaan pelattua ei tämä remasterointi ole se versio, johon kannattaa lyödä rahansa kiinni, vaan odottaa sitä kunnollista remakea, joka aivan varmasti vielä GTA 6:n julkaisun jälkeen joskus vielä saadaan.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Red Dead Redemption -peli
95 %
Remasterointi
20 %
Edellinen artikkeliJohn Cenan uudesta ysärityylisestä toimintakomediasta traileri
Seuraava artikkeliGamescom-pelimessut alkoivat eilen show’n saattelemana – katso kaikki paljastukset uusintana tästä
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
red-dead-redemption-ps4-arvosteluRed Dead Redemption itsessään on mahtava peli, joka ansaitsi todellakin vihdoin tulla myös nykyisille pelikonsoleille. Sen tarina ei ehkä ole aivan RDR2:n tasoa, mutta se on heittämällä imuisampi ja laadukkaampi kuin suurimmassa osassa nykyaikaisissa peleissä. Remasterointi itsessään on kuitenkin niin olematonta, ettei sitä voi remasteroinniksi edes kutsua.