Minikokoiset näppikset ovat ammattilaispelaajien mieleen, mutta tekevät vaikutuksen muillekin kuluttajille näpsäkän koonsa ja söpön ulkonäkönsä puolesta. Roccat Vulcan II Mini on Roccatin ensimmäinen ja uusin 65 %:n kokoinen pelinäppis, ja saapunut testipenkkiin arvosanaa vaatien. Testailemisiin!
Roccatilla oheislaitteet eivät lopu kesken. Pelaajille suunnatut kikkulat kilauttelee kassaan kryptot tasaiseen tahtiin. Uudet Vulcan -sarjan näppikset ovat täällä ja minikokoinen puudeli, Roccat Vulcan II Mini ei häpeä pientä kokoaan eikä korkeaa hintaansa.
Koolla on väliä?
Vulcan II Mini on 65 % täysikokoisesta näppäimistöstä, joten se ei sisällä numeronäppäimistöä lainkaan, eikä sitä pelaamisessa tarvitakaan.
Testikappale on musta, mutta sitä on saatavilla myös valkoisena, kummankin ollen RGB -valojen ravitsema.
Vulcan II Mini painaa puoli kiloa ja on pääosin muovia (paitsi anodisesti suojattu alumiininen pohjalevy), pyöristettyine kulmineen. Takapuolella olevat liukuesteet kuitenkin pitävät näppäimistön paikoillaan pinnalla kuin pinnalla, jos pelisessarit kuumentuvat kuin venäläinen saunassa.
Nappien pinta on mattainen, mutta liian liukas ainakin kriitikon mieleen, joten olisinkin toivonut jonkilaista ”grippiä” pintoihin. Sormet luikastelevat kuin bambi jäällä aiheuttaen sivuosumia, varsinkin kirjoittaessa.
Kokonsa puolesta se on pirun nätti, eikä syö työpöytätilaa juurikaan, antaen raivokkaalle hiirikädelle aakeutta ja laakeutta tenniskyynärpään rakenteluun. Kevyen ruhonsa ansiosta se sopii myös erittäin hyvin matkalle, jos läppärin painikkeisto ei pro-pelaamiseen, Turku-Kittilä-välillä onnistu.
Näppäimistö on piirun verran myös hiljaisempi kuin toiset taktiset näppäimistöt, eikä naksahda kuin agilityharrastajien piireissä tutut kliksuttimet. ”Hyvä Tseffe, nouda! Taii-ta-va!”
Miten mini soi?
Näppäimet ovat low-profile, eli kulkevat lyhyemmän matkan painettaessa. Tiedonsiirtomatkaa taittuu 3.6 mm, ja itse aktivointihetkeen on 1.4 mm. Perusnäppiksillä matkaa kertyy napautuksessa noin nelisen millimetriä ja puolet aktivointiin.
1.4 mm:n viive on siis juuri pelaajille sorvattu ja rennoksi todettu matka näppäimen rekisteröimiseen.
Kytkimet ovat mallia Titan 2 Optical Red ja ottavat osumaa sen sata miljoonaa kertaa ennen kuin hajoavat, joka on pelinäppiksillä standardiluokkaa.
Vulcan II Ministä uupuvat fyysiset funktionäppäimet, mutta toimivat numeronäppäinten alaisuudessa kun kombonappia hieraisee.
Roccatin hiiristä löydät tämän saman ”Easy-Shift[+]” -napin jolla näppäinten lukumäärä voidaan tuplata, ellei jopa triplata. Kaikki napit voi myös kustomoida mitä niistä tapahtuu jos kankea kombonapittelu ei maistu.
Vulcan II Minissä on myös viisi profiilia mitkä käyttäjä voi mieleisekseen muokata. Näiden profiilien vaihtaminen onnistuu myös lennosta, kombonamiskan kanssa – luonnollisesti.
”ei häpeä pientä kokoaan eikä korkeaa hintaansa”
Kaikki napit on myös vaihdettavissa kolmannen osapuolen valmistamiin nappeihin, joten täysi kustomoituvuus onnistuu. Erittäin jees!
AIMO-älyvaloittelulla on myös tämä Roccatin laite varusteltu. Se siis väreilee synkassa muiden Roccatin tuotteiden kanssa. Kaikki laitteet löytyvät tutusta, Swarm-ohjelmistosta jonka kautta kaikki päivitykset, muokkaukset ja RGB-kustomoinnit tapahtuvat. Ohjelmisto tuntuu tosin toimivan aina piirun verran huonommin kun siihen lisää uuden laitteen. Näppäimistö kyllä toimii ilmankin ohjelmistoa, mutta tällöin ilman kustomointeja.
Näppäimistö toimii USB-C -kaapelilla ja on irroitettavaa sorttia.
No onk täs mittä järke, ja joko mä ostan?
Vulcan II Mini on kokoonsa ja mekaniikaltaan suhteellisen kallis, eikä lähde alta sadan viidenkympin ollen helposti kalleimpia minikoon näppiksiä. Se kuitenkin on vain ja melkein ainoastaan pelaajille suunnattu, joten tämäkin arvio on kirjoitettu täysikokoisella näppäimistöllä.
Täysnäpikkään tottunut kirjoittaa lihasmuistilla. Minillä virhepainallukset sai usein jopa kokonaisen kirjoitetun kappaleen katoamaan, kun pikkurilli lipaisee shiftiä ja nuolinäppäintä samaan aikaan. Teksti maalautuu ja seuraava painallus poistaakin koko paskan.
Pelaamiseen se luonnistuu taas todella hyvin, mutta ei se vau!-tunnetta saanut ainakaan kriitikolla aikaiseksi.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.