Hän ei tyytynyt GoPro‑ ja suoratoistokameroiden tylsään yksitasokuvaukseen, vaan vaati Sonylta täysiveristä elokuvakameraa – toisin sanoen cinemaattista jälkeä vaativan “Action Cam”‑ratkaisua F2‑luokan autoihin, joita käytettiin kuvauksissa formula ykkösinä.
16 kamera‑asemaa radan sykkeessä
Kosinski halusi näyttää vauhdin sellaisena kuin sitä kokee ajajan perspektiivistä. Hän kehitti yhdessä Sony Cineman linjan ja Claudio Mirandan kanssa pienikokoisen, täysikokoisen sensorin perusteella rakennetun kameran – yksi kolmannes alkuperäisen Venice-kameran koosta, mutta samalla kuvanlaadulla.
Elokuvan APXGP‑autoon rakennettiin sisään 16 kamera‑asemaa, joista enintään neljää käytettiin kerrallaan. Kameran tekstuurinen pienuus, insinöörien tekemät muuntelut ja pan/tilt‑mekaniikat loivat realistisen, intensiivisen kokemuksen. Jokainen näistä ratkaisuista tehtiin käsityönä erityisesti tätä leffaa varten.
Miksei GoPro kelpaa?
Perinteiset GoPro‑tyyppiset kamerat tuottavat ns. litteää kuvaa – ne näyttävät riveleviltä, ilman syvyysvaikutelmaa tai selkeää esitystä vauhdin läsnäolosta. Sen sijaan Sony‑prototyyppi tallensi 4K 10‑bit 4:2:2 XAVC‑I -materiaalina, jolla hallittiin tarkasti kontrasti, värit ja ennen kaikkea syvyys, elokuville tyypilliseen tapaan.
– Näissä Formula 1 -autoissa on kyse grammoista. Jos kameralaitteita lisätään 100 kiloa, se haittaa juuri sitä, mitä yrität kuvata. Siitä tuli vuoden mittainen tekninen insinöörityö, jossa yritettiin keksiä, miten tällaisiin autoihin saataisiin hyvin pieniä IMAX-laatuisia kameroita, Kosinski kertoi AP News:n haastattelussa.
– Eli ei mitään ylimääräistä painoa, vain puhdasta visuaalista voimaa, hän tarkensi.
Kun visio kohtaa rajat
Sony‑prototyyppien etuna oli samaa FX6‑sensoritekniikkaa kuin Cannes‑kypsillä Venice‑malleilla – ja Sonyn insinöörien mukaan ne “voittivat kisan pienuudella, vakaudella ja IMAX‑kelpoisella laadulla”.
Näillä kameroilla toteutettiin POV‑rajauksia kuten moottorin jylinä ja G‑voimien puristama ohjauspyörä – kaikki autenttisella tarkkuudella.
Kosinski on sanonut, ettei kameratekniikka ole vain silmänruokaa, vaan keino luoda jännite:
– Emme halunneet tekniikkaa tekniikan vuoksi. Kyse on siitä, että yleisö istuu autossa ja tuntee kuumuuden, tärinän ja jokaisen mutkan panoksen.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.