Mainos
Rohkeasti mennä sinne, minne kukaan ei ole aiemmin mennyt”. Siitä optimistisesta ajasta on jo vuosia. Maailma on muuttunut ankeammaksi ja se heijastuu myös Star Trek Picard -sarjassa.

Star Trek The Next Generation esitteli kapteeni Jean-Luc Picardin jo vuonna 1987. Siitä lähtien tähtireki on vaeltanut avaruudessa useamman tuotantokauden, useamman spin-off sarjan, useamman elokuvan ja rebootin kera.

Patrick Stewart on esittänyt hahmoa alusta lähtien, ja on nyt myös tämän tuoreen Star Trek Picard -sarjan nimikko-osassa.

Mainos

Star Trek -sarjojen ja elokuvien historia on niin pitkä, runsas ja värikäs, etten voi millään tämän arvion puitteissa antaa pintaraapaisulla sille oikeutta. Siispä tarkastelen Picardia sellaisesta näkökulmasta, ettei ole tarvinnut imaista koko Star Trek -historiaa itseensä.

Viinitarhan vanhus

Picard on katkera, masentunut, mutta peittää sen arvokkuudellaan. Tähtilaivaston kapteenina hän oli osallisena katastrofaalisissa tapahtumissa, joiden ansioista hän jätti pestinsä Enterprisen kapteenina.

Picard viettää aikaansa viinitarhallaan, koiransa ja kahden ystävä-palvelijansa kera. Hän kaipaa kovasti edesmennyttä ystäväänsä Dataa, jopa niin kovin, ettei hänen unensakaan kerro muusta kuin heidän kohtaamisesta.

Viinitarhan rauha järkkyy, kun paikalle saapuu nuori nainen hädissään. Hän kertoo että hänen poikaystävänsä on tapettu, hän jotenkin tappoi kaikki hänen päälleen hyökänneet ja hän jotenkin vain tiesi, miten löytää Picard.

Star Trek -ensyklopedia kouraan

Star Trek -sarjat peilasivat aikaansa, ja tämä Picard -sarja ei ole siitä poikkeus. Ajastamme on tullut polarisoituneempi, ankeampi ja suvaitsemattomampi erilaisuutta kohtaan. Tätä kaikkea peilaantuu myös Picard sarjassa.

Punaisena lankana toimii Jean-Lucin kaipuu ystäväänsä Dataa kohtaan, sekä viimeinen mysteeri, minkä Data hänelle jätti.

Sarja myös keskustelee synteettisten henkilöiden oikeuksista. Tämä on korkeamman konseptin aihe, mutta pintaa rapsuttamalla, voi löytää nykyhetkeäkin peilaavan tilanteen.

Ei Picardissa kaikki silti pelkkää politiikkaa ja kommentointia ole, sarja on onneksi myös viihdyttävä seikkailu läpi synkeän maailmantilanteen.

Parhaimmillaan sarja on toki niille, jotka paremmin tuntevat Picardin historiaa. Tapahtumiin ja hahmoihin viittaillaan maltillisesti. Mikään sellainen, mikä olisi tärkeää tarinan kannalta, ei jää katsojalle oudoksi pelkästään Picardia katsomalla.

Tuttuja hahmoja nähdään joitakin. Onneksi hahmot ovat tarinalle merkityksellisiä. Kuten yhdeltä Blu-raystä löytyvistä extroista sanottiin, vaati Patrick Stewart, ettei sarjassa saisi olla mitään tuttua, ilman että se on ansaittua – ei tuttua kapteenin penkkiä, ei tuttuja maisemia, ei tuttuja hahmoja, ellei niillä oikeasti ole tarkoitus.

Sarjassa kaikki näyttelijät tekevät hyvää työtä, jopa niin hyvää että välillä itse nimikkohahmo jää hieman taustalle.

Picardia on ilo seurata ja juoni kestää myös jaksojen putkeen tykittämisen. Ainoa mistä vähän pitää nillittää, on tämä jälleen kerran Origin Story -tyylinen meininki ensimmäisessä kaudessa. Tätä on toki vaikea välttää, kun uusi porukka kokoontuu ja alkaa toimia yhdessä.

Lisukesalaatti

Blu-ray-versio elokuvasta sisältää noin kaksi tuntia bonareita.

Jokaisesta jaksosta löytyy pienimuotoinen jakson tekemistä valottava video. On poistettuja kohtauksia, joista monesta ymmärätää miksi ne on poistettu. Esimerkiksi ihan ensimmäisen jakson poistettu kohtaus olisi virittänyt vääränlaisen tunnelman.

Lisäksi mukana on pari tekemisestä kertovaa dokkaria, joista paistaa hyvin se, että mukana tekijäporukassa ovat olleet ne ihmiset, joille Star Trek on sydäntä lähellä oleva asia.

Make it so!

Star Trek: Picard on laadukasta televisiodraamaa, jossa on kohtalaisen kohdillaan olevat tuotantoarvot. Tutut hahmot tuovat kipeää kaipuuta ja nostalgiaa, jota on ilo seurata. Lisäksi pääjuoni on kiehtova eri sosiopoliittisine vivahteineen.

Picard on peilaus nykymaailmasta siinä mielessä, missä Star Trek TNG oli aikanaan ajastaan. Onneksi tätä ollaan tekemässä lisää, sillä toinen kausi on jo tulossa.

Mainos