Steam korjaa jälleen kerran arvosanapolitiikkaansa. Pelaajat voivat arvostella ostamiaan pelejä, jotka sitten näkuvät joko ”erittäin myönteisenä”, ”neutraalina” tai ”kielteisenä” suosituksena pelin kauppasivun yhteydessä.
Ajoittain pelaajat ilmoittavat peliin tulevasta päivityksestä tai muutoksesta raidimaisella hyökkäyksellä negatiivisella arvostelupommilla, jonka tarkoitus on laskea ns. kostoksi pelin arvosanaa. Näin kävi mm. Grand Theft Auto V -pelille pari vuotta sitten, kun Rockstar Games ilmoitti, ettei se hyväksy peliin enää modeja. Arviopommin vuoksi pelin arvosana laski ”erittäin kielteiseksi”, jonka myötä Rockstar Games hyväksyikin jatkossa modaamisen.
Tulevaisuudessa arviopommeja ei enää lasketa mukaan kokonaisarvosanaan. Näin Steam ilmoittaa blogissaan:
”On selvää, että pelaajat arvostavat peliarvioita ja haluavat, että takaamme niiden totuudenmukaisuuden ja luotettavuuden. Kehittäjät ymmärtävät, että arvioinnit ovat pelaajista arvokkaita, mutta haluavat itse tulla kohdelluiksi oikeudenmukaisesti. Loimme analysointityökaluja, jotta ymmärtäisimme Steamin peliarvioita kautta linjan. Näin saadun palautteen ja tietojen pohjalta olemme valmiita tekemään vielä yhden muutoksen.
Muutos on helppo kuvata: tunnistamme arviointivääristymät ja jätämme ne pois arviointipisteistä.
Asia kuulostaa helpolta mutta herättää myös kysymyksiä. Mitä arviointivääristymä ensinnäkin tarkoittaa? Kuten kerroimme aiemmassa blogissa, arviopiikki syntyy, kun pelaajat kirjoittavat lyhyessä ajassa suuren määrän arvioita, joiden tarkoitus on laskea pelin yleispistetasoa. Arviointivääristymästä on kyse, kun arviot eivät liity aiheeseen. Ne eivät liity todennäköisyyteen, jolla tulevat käyttäjät olisivat tyytyväisi peliostokseensa. Sen vuoksi niitä ei pidä huomioida arviointipisteissä.
Asia ei tietenkään ole näin mustavalkoinen, sillä pelaajat pitävät tärkeinä mitä moninaisimpia asioita. Miten siis tunnistamme arviointivääristymät? Siinä auttaa ensinnäkin työkalu, joka tunnistaa mahdollisimman reaaliaikaisesti Steamin peliarviointien poikkeamat. Työkalu ei tiedä, miksi jokin peli saa poikkeavan paljon arviointeja, eikä se edes yritä selvittää sitä. Sen sijaan työkalu ilmoittaa havainnoista Valven tiimille, joka sitten tutkii asiaa. Tutkimme työkalulla jo koko Steamin historian kaikki peliarviot ja tunnistimme monta syytä arviointien poikkeuksellisen suureen määrään. Arviointivääristymiä on kuitenkin varsin vähän.
Kun tiimimme tunnistaa, että epätavallinen toiminta tarkoittaa arviointivääristymää, merkitsemme ajanjakson ja ilmoitamme kehittäjälle. Arviointipisteistä poistetaan kyseisen ajankohdan arvioinnit. Arviointeihin ei kosketa. Voit edelleen käydä niitä läpi ja tutkia, ovatko ne relevantteja. Olemme merkinneet kauppasivulle selvästi sen, että olemme oletuksena poistaneet joitain arviointeja. Olemme myös parantaneet käyttöliittymää epätavallisten arviointijaksojen ympärillä.”