Mainos
Suunto, tuo liikuntavälineiden kotimainen kärkinimi on jälleen päivittänyt mallistoaan Suunto 7:n muodossa Joko vanhat puutteet on paikattu ja mikä on muuttunut?

Arvostelimme vuosi sitten Suunnon toisiksi kalleimman ja lippulaivaisimman älykellon, Suunto 7:n. Kello hävisi yllättävän monella saralla kiinalaiselle Huaweille, jonka kello antoi käyttäjälleen kaiken mahdollisen datan itsestään aina stressiä myöten. Huawein kellojen suurin ongelma on kuitenkin se, että kaikki data jaetaan suoraan kiinalaisille, jotka saavat käyttäjästään EU-lakeja kiertämällä erittäin kattavan mainosprofiilin.

Kotimainen Suunto on sen sijaan mitä luontaisin valinta, kun laatuälykellot ovat puntarissa. Applen käyttäjät suosivat varmasti kalifornialaissuunnittelua, mutta ulkonäössä Apple jää kauas taakse rannekellon näköisten Suunnon kellojen kanssa.

Mainos

Muotoilu

Suunto 7 onkin designiltaan kuin kallis analogikello. Kellotaulu on iso, joten se huokuu arvokkuutta. Digitaalisen kellotaulun voi vaihtaa mieleisekseen, sillä Android-käyttöjärjestelmä tarjoaa heti kättelyssä käyttäjälle satoja maksuttomia ja maksullisia kellotauluja.

Arvostelussa ollut Seiska on tänä vuonna paljon kauniimpi kuin viime vuoden malli. Väri on metallin harmaa ja ranneke on kumisen lärpättimen sijaan neopreeninen ja samettisen näköinen.

Tuntumaltaan kello yllättävän huomaamaton. Kello alkaa kuitenkin rasittaa kädessä, mikäli se pysyy ranteessa yli vuorokauden. Anturi kellon pohjassa nimittäin hiertää varsinkin näin kesäaikaan. Toisaalta anturi on teknisesti parempi kuin aiemmin, sillä kelloa voi nyt huoletta pitää ns. normaalisti eikä ylempänä ranteessa kuten vanhempia malleja.

Kellossa on neljä fyysistä näppäintä, josta yhdestä aktivoidaan päävalikko ja palataan alkuun, toisesta aktivoidaan kaikki liikuntatoimenpiteet, kolmannesta multimedia ja viimeisestä ajastin. Toki näitäkin voi muokata.

Mitä kehossa tapahtuu?

Äly- ja urheilukellon tärkeimmät asiat ajan näyttämisen lisäksi ovat tietysti kehon mittaustoiminnot. Urheilumittaamisessa Suunto on parantanut vuoden takaisesta ihan kivasti. GPS on edelleen tarkkuudessaan väkevä. Juoksun ja muiden liikuntasuoritteiden analyysi on kattava ja sitä kelpaa tarkastella.

Koska kello toimii edelleen kahden sovelluksen taktiikalla, voi analyyseja katsoa sekä Suunnon omalla sovelluksella että Googlen tietokannasta. Tiedot myös synkronoituvat, joskaan eivät aina täysin yhdenmukaisiksi.

Viime vuoden Suunto 7 -arviossa moitin, että kello ei tue unen seurantaa lainkaan. 2021 Suunto 7 osaa kuitenkin jo analysoida unta – kunhan pitää kellon kädessä myös nukkuessa.

Unen analyysi koostuu unijaksojen ja unen määrä analyysistä. Kilpailijansa analysoivat unta vieläkin tarkemmin, mutta onhan tämä nyt kuitenkin parempi kuin ei mitään. Kovin syvällisiin statistiikkoihin ei siis päästä, mutta miten pitkälle pelkän pulssin avulla voikaan oikeasti luotettavasti analyysia venyttää.

Hyvät ja huonot

Suunto 7 on parantanut vuodessa roimasti, mutta ei aivan saa vielä kirkkainta kruunua päällensä. Hyvää kellossa on sen muotoilu, käyttöliittymän nopeus ja laajennettavuus, sovellusvalikoima ja tietenkin urheilun mittaustoiminnot.

Huonoa sen sijaan kellossa on unianalyysin suppeus, stressimittauksen puute ja lyhyt akkukesto. Kelloa pitää nimittäin normaalikäytössä ladata joka päivä, kun kilpailijoiden vastaavissa kelloissa riittää virtaa moneksi päiväksi.

Suunto on silti kotimainen valinta ja suomalaista suosivan urheilun rehti sporttikumppani.

Mainos