Mainos
True Lies on James Cameronin ja Arnold Schwarzeneggerin legendaarisen kova toimintakomedia, jota ei olla nähty 4K:na ennen kuin nyt 30 vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen.

Voit myös kuunnella arvostelun audioversiona tästä:

True Lies on agenttiseikkailu, jossa veri ja vitsit lentävät kilvan, kun iso-Arska niputtaa rosvoja ja yrittää vaatimattomasti pysäyttää jihadistisen terroristiliikkeen toiminnan.

Mainos

Elokuva itsessään on enemmän kuin pelkkä simppeli tarina. Se on seikkailu, jossa on useita kerroksia ja todella pysäyttäviä stuntteja. Stuntit tehtiin ysärillä vielä oikeasti, koska tehosteiden tekeminen ei tietokoneella kovin uskottavasti onnistunut. Vaikka True Lies -elokuvan stuntteja onkin rakennettu pienoismalleilla, on myös ihan oikeasti hulluja stuntteja tehty. Niihin päästään ensimmäistä kertaa tutustumaan myös tämän paketin ekstroissa.

Agenttiseikkailu, joka pieksee Bondit mennen tullen

Vaikka Arnold Schwarzeneggerin ja James Cameronin ajatus oli elokuvaa tehdessä tuottaa seikkailu, joka iskee James Bondeille silmää, onnistui ranskalaisesta La totale ! (1991) -seikkailukomediasta innoituksensa saanut actionviihde tekemään kaiken niin paljon paremmin, että Bond-leffat jäävät varsin kauas taakse. Silmäniskusta tulikin vahingossa keskari.

Leffan tarinassa Harry Tasker on amerikkalaisen salaisen poliisiviranomaisorganisaation agentti. Viranomaistaho pyrkii saamaan kiinni jihadistisen terroristijärjestön, joka uhkaa Yhdysvaltain turvallisuutta ydinasein. Samalla Harry kamppailee oman perheensä kanssa arjen pyörittämisestä, sillä hän on salannut ammattinsa vaimoltaan (Jamie Lee Curtis) ja tyttäreltään (Eliza Dushku) 17 vuoden ajan. Kun vaimo meinaa ajautua agenttia esittävän automyyjän viettelyksiin, päättää Harry käyttää valtion resursseja myös oman parisuhteensa pelastamiseen.

4K-kuvaa ja 360-ääntä

True Lies on nyt ensimmäistä kertaa koskaan saatavilla Suomessa teräväpiirtoisena versiona. Disney+-palveluun leffa tuli kotva sitten teräväpiirtoisena, mutta omaksi sen on saanut ysärillä vain VHS:nä ja 2000-luvulla DVD:nä. UHD Blu-ray -paketti omaa tavallisen blu-ray-levyn ja varsinaisen 4K-kiekon, eli molemmat saa samalla kertaa. HDR-väreissä ahdetun 4K-version katsoja saa todellista herkkua silmille ja korvilleen.

Koska leffa on kuvattu vuonna 1994 paljastaa 4K-resoluutio paljon filmikohinaa ja hämmentävästi kaikki ne kohtaukset äärimmäisen tarkkaan, jossa Arskan ja muiden henkilöiden stuntit tekevät kohtauksia. Nämä ovat jopa hauskoja yksityiskohtia, joita en itse ainakaan VHS-aikana huomannut lainkaan – enkä myöskään Disney+:n suoratoistoversiosta.

HDR-värit tekevät kuitenkin ehkä sen suurimman taian visuaalisuuteen. Kaikki valot ovat superkirkkaita, räjähdykset värikkään tehokkaita ja tummat kohdat dynaamisia. Jos tv tai tykki tukee Dolby Visionia, saa katsoja parhaimman väritoiston.

Ääni on masteroitu 1990-luvulta uusiksi 7.1.4 Dolby Atmos -muotoon, joten 360-ääntä on mahdollista kuunnella, jos oma kotiteatterisi on rakennettu tähän formaattiin. Heille, joille uusi 7.1.4-merkintä on hepreaa, kerrottakoon, että se koostuu seitsemästä perinteisestä surround-kanavasta, yhdestä bassokanavasta ja neljästä yläpuolella olevasta tai Atmos-enabled kaiuttimesta, jotka tuottavat äänen katsojan yläpuolelta.

Mitä kivaa ekstroissa?

Koska leffa on tehty 1990-luvulla, jolloin elokuvien stuntit tehtiin siten, ettei katsoja voinut aina olla varma, kuinka kyseinen kohtaus on oikeasti tehty, on ekstrojen katsominen suorastaan aivan uusi seikkailu. Tätä 4K-pakettia varten tehty 45-minuuttinen uusi dokumentaari palaa leffan tuotantoon James Cameronin haastattelun muodossa, jossa ohjaaja paljastaa, miten kohtauksia suunniteltiin ja toteutettiin.

Kiinnostavaa on nähdä ja kuulla, miten jäätäviä jotkut stuntit oikeasti olivat. Ehkä villein ja vaarallisin stuntti nähdään kohtauksessa, jossa Jamie Lee Curtisin hahmo napataan yksin ajavan limusiinin kattoluukusta helikopteriin, ennen kuin auto syöksyy katkenneen moottoritiesillan murtokohdasta Meksikonlahteen. Myös Harrier-hävittäjistä kertovat tarinat ja videot tuovat hämmentyneen hymyn huulille ja arvostus elokuvaa ja sen tekijöitä kohtaan kasvaa entisestään.

Ekstroista löytyy myös nivaska tuotantosuunnitelmia, käskirjoitus, valokuvia kuvauspaikoista, rakennesuunnitelmia lavasteista yms. sälää, joiden selaaminen blu-ray:n käyttöliittymällä on kankeaa ja turhauttavaa.

Kannattaako katsoa?

True Lies on klassikkoleffa. Se on elokuva, joka jokaisen sukupolven tulee nähdä. Se on leffa, joka on täyttä viihdettä alusta loppuun ja kestää lukuisia ja lukuisia uudelleenkatselukertoja, siinä missä saman tuotantoporukan Terminator 2 – tuomion päivä (1991) -elokuvakin. 4K-levynä se on enemmän kuin suositeltava hankinta, sillä näet sen parhaalla mahdollisella kuvalla ja äänellä eikä sitäkään tarvitse pelätä, että poistuuko leffa joskus suoratoistovalikoimista, sillä se löytyy omasta hyllystä.

Mainos