Mainos

Televisioyhtiö HBO on tuottanut korkealaatuisia tv-sarjoja kuin liukuhihnalta. Vaikka suurin huomio on kiinnittynyt tänäkin vuonna ansaitusti Game of Thronesiin, myös Vinylin ja Westworldin kaltaiset laatusarjat ovat saaneet näkyvää palstatilaa.

Siinä missä laadukas Vinyl osoittautui jonkinlaiseksi pettymykseksi ja sai kuolintuomion jo ensimmäisen kauden jälkeen, aiheeltaan haasteellisempi Westworld sai erittäin lämpimän vastaanoton.

Jatkoa on jo luvassa, mikä onkin enemmän kuin toivottavaa. Westworld nimittäin lukeutuu heittämällä tämän vuoden parhaiden sarjojen kirjavaan joukkoon.

Mainos

Olipa kerran villi länsi

Samannimiseen 70-lukulaiseen elokuvaan perustuva Westworld on sarja, joka toimii monella tasolla niin temaattisesti, ajallisesti kuin ympäristönkin puolesta. Westworld on ehkä pinnalta kevyttä viihdettä suhteellisen yksinkertaisessa maailmassa, mutta sen kauniin pinnan alla tapahtuu paljon. nUskaltaisinpa jopa sanoa, että Westworld on yksi syvällisimpiä sarjoja vuosikausiin. Tässä mielessä se jättää useimmat kilpalijansa jälkeen valovuosien erolla.

Westworld on eräänlainen elämyspuisto villin lännen aikakaudella, jonne sen vieraat tulevat viihtymään ja kokemaan erilaisia seikkailuja. Toiset kokemaan aarteenmetsästyksen jännitystä, toiset helppoa rakkautta ja jotkut kenties vain rällästämään kuudestilaukeavat käsissään länkkäriaikakauden saluunassa.
Westworldissa vain vieraat ovat ihmisiä. Kaikki muu on kalusteilta, lavasteilta, kasveja ja robotteja, eläimiä myöden. Nämä huippuälykkäät robotit on varustettu realistisilla tavoilla reagoida ihmisten tekoihin ja keskusteluihin kuin oikeat ihmiset konsanaan.

Kun niitä pelotellaan, ne pelkäävät. Kun niitä kohdellaan kunnioituksella, ne tekevät saman muille. Ainakin noin pääpiirteittäin, sillä roboteille on ohjelmoitu erilaisia luonteenpiirteitä ja taipumuksia, joita ne noudattavat mahdollisimman tarkasti ohjelmointinsa mukaisesti.

Aidon villin lännen tapaan osa asukeista eli roboteista on hyviksiä, osa pahiksia ja suurin osa vain tavallisia ”ihmisiä” vailla sen suurempaa tarinaa. Tarinoilla kuitenkin on paikkansa, jotta niitä janoavilla ihmisillä olisi jotain ”elämää suurempaa” koettavaa elämyspuistoon astuessaan.

Ja mikäpä voisikaan mennä pieleen, kun roboteilla on ihmisiä parempi kyvykkyys fyysisesti ja ainakin tietyiltä osin jopa paremmat älylahjat?

Turingin testin tuolla puolen

Tämän pidemmälle sarjan tarinaa ei oikeastaan kannatakaan paljastaa, sillä kuten todettua, Westworld toimii monella eri tasolla. Vaikka sarjan tapahtumat sijoittuvat suurelti osin villin lännen maisemiin, osin tapahtumista käydään elämyspuiston kulisseissa tekijöidenä toimesta.

Näistä merkittävin on näyttelijäveteraani Sir Anthony Hopkins, jonka karismalle ja arvokkuudelle vain harva vetää vertoja. Hänen rooli Westworldin kehittäjänä on äärimmäisen keskeinen ja samalla hyvin mielenkiintoinen.

Niin ikään konkarinäyttelijä Ed Harris on keskeisessä roolissa puiston vieraana. Toisaalta huomiosta kamppailevat robottinainen Dolores, jonka roolin Evan Rachel Wood hoitaa erinomaisesti. Siinä määrin taidokkaasti hän vetää tunteista ja reaktioista toiseen, että olisi yllättynyt jos ei Woodin rooli tästä lähde lennokkaseen nousuun.

Viimeisimpänä on syytä nostaa esiin jo erinomaisessa Boardwalk Empire -sarjassa vakuuttanut Jeffrey Wright, jonka esittämä Bernard muodostaa keskeisen osan muiden päähahmojen lailla.

Vaikka Westworld on sarja, joka kantaisi itseään jo silkan juonensa varassa, hyvät näyttellijät tekevät kokonaisuudesta vielä upeamman. Kun tähän yhdistetään upea visuaalisuus, tyylikäs musiikinkäyttö ja sarjan suorastaan filosofisesti pohdiskeleva luonne, on käsillä todellinen värisuora. Ja toki niitä mainioita näyttelijänsuorituksia ja kiinnostavia hahmoja riittää muitakin kuin vain edellä mainittu nelikko.

Ei fiktiokammoisille

Vaikka Westworld on kaikin puolin erinomainen ja kiehtova sarja, sitä ei voi suositella kaikille katsojille. Westworld nimittäin suorastaan vaatii katsojalta herpaantumatonta huomiota ja kykyä nauttia kovasta fiktiosta.

Vaikkei Westworld mitään kovan luokan tieteisfantasiaa avaruusoopperoiden lailla olekaan, ei sarja myöskään edusta nykypäivän tiedetasoa ja täten kuvitteellista realismia. Niin ikään kevyttä viihdettä kaipaaville hyvän mielen katsojille Westworld saattaa osoittautua tyhjäksi arvaksi.

Mutta pohdiskelevasta monitahoisuudesta nauttiville ennakkoluulottomille katsojille Westworld on mitä parhainta antia. Yksinkertaisuudessaan erinomainen sarja.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Westworld - ensimmäinen tuotantokausi
Edellinen artikkeliMy Summer Car saa pian kesämökin ja puusaunan
Seuraava artikkeliBlu-ray-arvostelu: War Dogs
Televisiosarjoihin ja äärimetallimusiikkiin keskittynyt harrastelija-arvostelija, joka kirjoittamisen vastapainoksi harrastaa itsepuolustuslajeja ja voimailua. Siinä sivussa menevät video- ja roolipelit sekä satunnaisemmin kortti-, lauta- ja miniatyyripelit.
westworld-ensimmainen-tuotantokausiÄärimmäisen kiehtova ja monitahoinen tieteisdraama pohtii paitsi ihmisyyden, myös keinoälyn problematiikkaa tarjoten samalla jännittävän draamankaaren, jonka jälkeen jatkoa jää odottamaan kieli pitkällä.