Kalifornian Piilaaksoon sijoittuva Silicon Valley on viihdyttänyt katsojiaan jo kahden kauden verran it-alan, nörttien ja kasvuyrityksien parissa. Draamaa, komediaa ja oivallista sanailua toisiinsa yhdistävä sarja on sukua House of Liesin ja Entouragen kaltaisille helmille, joiden konsepti on hyvin samankaltainen – ainoastaan aihepiiri ja ruudulla näkyvät ihmistyypit karikatyyreineen ovat selvästi erilaisia.
Tämän Silicon Valley on jo aiemmin osannut kääntää vahvuudekseen, eikä kolmoskausi ainakaan asiaa huonommin tee.
Olipa kerran… Pied Piper!
Vaikka Silicon Valley on pääasialisesti komediasarja, sillä on selkeä tarinajatkumo, eikä tätäkään sarjaa ole syytä aloittaa kesken kausien. Niinpä kolmoskauden tähtäimessä ovatkin juuri ne katsojat, jotka ovat jo sarjasta aiemmin pitäneet. Ja jos sarjaa ei ole tätä aiemmin ymmärtänyt aloittaa, niin mars muutosta tekemään.
Kasvuyrityksen parissa tuskaileva viisikko Richard, Erlich, Gilfoyle, Dinesh ja Jared ovat kulkeneet urallaan melkoista vuoristorataa kivikkoisella polullaan. Aina, kun alkaa näyttää hyvältä, jo hetken päästä jokin asia menee mönkään ja taas on ratkottava uusia esteitä – olivatpa ne sitten teknisiä, taloudellisia, sosiaalisia tai mitä milloinkin.
Silicon Valley on nerokkaasti kirjoitettu, sillä se tarjoaa pinnaltaan kevyttä huumoria myös teknikkaan perehtymättömille. Ei tarvitse ymmärtää sovelluskehittäjiä tai kasvuyrityksiä haasteineen, jotta sarjan hurtista huumorista ja ”sankareiden” toilailusta pääsee käsille.
Toisaalta Silicon Valley ei niinkään naura nörteille – kuten vaikkapa mielipiteitä jakava Rillit huurussa (Big Bang Theory) – vaan enemmänkin alan ilmiöille ja eriskummallisille lainalaisuuksille – stereotypioita unohtamatta.
Ja jos sarjan käsittelemiä aihepiirejä ymmärtää tai tunteekin yhtään paremmin, Silicon Valley kolahtaa sitäkin paremmin. Sarjassa nimittäin irvaillaan sosiaaliselle medialle, blogeille, teknikkayrityksille ja monelle mulle ajan ilmiölle hauskasti, mutta ilkeilemättä.
Silicon Valley on nerokkaasti kirjoitettu, sillä se tarjoaa pinnaltaan kevyttä huumoria myös teknikkaan perehtymättömille.
Mitä uutta vai mitään uutta?
Jos parin ensimmäisen kauden myötä onkin jo neitseellisyys kadonnut, on ehkä hyvä kysyä tarjoaako Silicon Valleyn kolmas kausi mitään uutta? Ei varsinaisesti ja vähän kuitenkin. Uusia hahmoja nähdään jonkin verran, mutta viime kädessä juonessa on paljon vanhan kertaamista. Yhä suurena ”pahana” vastassa on Hooli ja Gavin Belson (mainio Matt Ross), kun taas ydintiimi on pysynyt käytännössä muuttumattomana.
Vaikkei suuria muutoksia sinänsä toimivaan konseptiin kaipaakaan, Silicon Valley ei myöskään onnistu ilahduttamaan millään uudella ja yllättävällä. Kauden katsoo mieluusti läpi ja sitä katsoisi enemmänkin, mutta samalla tietynlainen turvallisuus ja yllätyksettömyys myös hieman harmittaa.
Hyväntuulisen sanailun, onnistuneiden keskushahmojen ja kelvosti kulkevan juonen ansiosta kauden katsoo läpi innolla ja nauttien. Sitä jotain maagista toisen kauden viehätystä vain olisi kaivannut tällekin kaudelle.