Mainos
Super Mario 3D World ilmestyi alunperin WiiU:lle, eli Nintendon yhdelle unohdetuista konsoleista. WiiU:lle ilmestyessään Super Mario 3D World oli varsin hurmaava tapaus, mutta vieläkö homma jaksa pelittää Super Mario 3D World + Bowser’s Fury -pelin muodossa, Nintendo Switchin aikana?

Jotta voitaisiin oivaltaa, mikä Super Mario 3D World + Bowser’s Fury on, aloitetaan ihan alusta. Super Mario 3D World ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2013 unohduksiin painuneelle Nintendon WiiU-konsolille. Peli on Nintendo 3DS:lle ilmestyneen Super Mario 3D Landin jatko-osa siinä mielessä, missä Super Marion osaset ylipäänsä ovat toistensa jatko-osia (eli yleensä pelityylillisesti, ei tarinallisesti).

Pelissä voi pelata New Super Mario Bros.:n tyyliin neljä pelaajaa yhtä aikaa, jokaisen ohjatessa yhtä pelihahmoista. Pelihahmoja on alussa neljä (plus yksi salainen): Mario, Luigi, Toad ja Prinsessa Toadstool. Nintendo Switchin uusintaversio niputtaa mukaan myös hieman Super Mario Odyssey:n yhtä maailmaa muistuttavan Bowser’s Furyn.

Mainos

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury ilmestyy ensimmäistä kertaa juuri tässä Super Mario 3D Worldin uudelleenpaketoinnissa. Graafisesti peli on saanut pientä remonttia, tuoden sujuvamman kokemuksen Nintendo Switchille.

Putki vie, putki tuo

Pelin tarinassa Mario, Toad, Luigi ja Prinsessa chillailevat. He näkevät jonkin sortin keijun. Paikalle saapuu Bowser ja nappaa keijun purkkiin ja ottaa hatkat. Nelikko hyppää Bowserin perään, sillä kyllähän kaiken maailman keijut on pelastettava, eikös juu?

Oldimpaa 3D Schoolia

Super Mario 3D World toimii pääasiassa 3D-kentissä, mutta kamerakulma on fiksattu yleensä pelaajan sivustaan yläviistosta. Joissakin kentissä kamerakulma muuttuu, mutta toisin kuin Super Mario Odysseyssa ja Mario 64:ssä, ei kameraa pääse vapaasti liikuttelemaan.

Hahmojen liikkeet ovat jotain Mario 64:n ja Super Mario Odysseyn välimaastosta, ollen monipuolisia erilaisiin kikkailuihin.

Uusia power-upeja on mm. kansigrafiikassakin hyvin edustettuna oleva kissapuku, jonka ansiosta hahmot pääsevät paremmin kiipeilemään korkeammille paikoille, sekä tuhoamaan viholliset terävin kynsin. Super Mario 3D World + Boweser’s Fury jatkaa tätä samaa linjaa, mutta toisin kuin 3D Worldissa, Bowser’s Furyssa kameraa voi Super Mario Odysseyn tapaan liikuttaa vapaasti.

Tässä yhden ison maailman yhtenäisessä seikkailualueessa on useita tehtäviä, joiden pääpaino on jättimäisen Bowserin rauhoittaminen Bowser jr.:n kera. Bowser’s Furyssa 1-pelaaja liikuttaa Mariota ja 2 pelaaja Bowser jr.ää. BF on kuitenkin enemmän yksinpeliin taipuva, kun taas 3D World nauttii moninpelihässäkästä.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury tuntuu tuoreelta?

WiiU:lla Super Mario 3D World tuntui tuoreelta, mutta nyt Switchin aikana meininki on hieman vanhentunutta. Edelleen kumpaakin versiota varjostaa sama ongelma, eli etäisyyksien arviointi. Joskus kuvakulman ollessa hieman haastava, voi etäisyyttä olla vaikea arvioida, jolloin hahmot tipahtavat kuolemaansa.

Super Mario 3D World on silti sopivaa sekoilua vaikka perheen kesken neljän pelaajan voimin ja hahmojen hieman erilaiset ominaisuudet (Luigi hyppää korkeimmalle, prinsessa voi leijua) antaa mahdollisuudet kokeilla kenttiä hieman erilaisilla pelitavoin.

Kentät Super Mario 3D Worldissa ovat täynnä vapaata mielikuvitusta. Pelin maailmat on teemoitettu, mutta niissä olevat kentät eivät valitettavasti juurikaan seuraa kenttien teemoja, mikä on suuri sääli. Maailmat ovat siis lähinnä kehyksiä, ja tuomassa vapauden tunnetta sinne, missä sitä ei juurikaan ole.

Kentissä itseissään on melkein jokaisessa esiteltynä aina jokin omanlaisensa temppu tai kikka, minkä ympärille kentät rakentuu. Tämä vapaan assosioinnin kenttärakenne on virkistävää, vaikkakin kaipaisi hieman vanhojen pelien tyyliiin maailmoihin sitovia teemoja jonkinlaisen koherentin kokonaisuuden saamiseksi.

Bowser’s Fury taas on outolintu. Se tuntuu Super Mario Odysseyn jämäpalalta Super Mario 3D Worldin liikkein ja power-upein.

Bowser on ehkä upein versio ikinä tässä jättimäisessä raivoversiossaan, ja pääseepä häntä vastaan taistelemaan jättimäisenä kissana kuten kunnen Kaiju-genren tappeluissa kuuluukin. Bowser’s Fury on siis kuriositeetti, mutta samaan aikaan helposti unohdettava lisäke.

Kelpaa näyttäytyy kylillä

Super Mario 3D World pursuaa yksityiskohtia ja on mariomaisin mario pitkään aikaan. Super Mario Odyssey toki uudisti genreä monella tapaa, mutta se vei Marion kauas menneisyyden raameista. Super Mario 3D World iskee vahvasti kiinni juuriinsa, tuoden jopa Toki-Toki Panic/Super Mario Bros 2 fiiliksiä 4:n erilaisen pelattavan hahmon kanssa, joiden ominaisuudet ovat pitkälti samat kuin Super Mario Bros 2 -pelissä.

Peli pyörii switchillä hieman jouhevammin ja näyttää hyvältä sekä telakoituna että pikkuruudulla.

Moninpelinä pelatessa iso ruutu on toki kivempi ratkaisu, sillä meno voi kentissä äityä melkoiseksi hässäkäksi.

Musiikit tuttuun tapaan iskevät Marionarkkien suoneen kuin tuhat volttia ja näitä hilpeän rentoja kipaleita tulee hyräilytä jatkossa paikoissa, missä se ei välttämättä olisi kovin soveliasta. Varsinkin alkuteema syöpyy otsalohkoon kuin polttomerkintä naudan persuksiin.

1,2,3, loikka!

Kaikkien neljän hahmon liikkeet tuntuvat toimivilta, helposti toteutettavilta, joskin hieman liukkailta ja ilmavilta. Mario on keskiverto liikkeissään, Luigi hyppää pisimmälle ja liukkain, Prinsessa voi leijua ja Toad juoksee nopeiten.

Pelin kentät tarjoavat sopivasti haastetta ja sisältävät kohtalaisen paljon salaisuuksia. Etäisyyden arviointi on usein 3D tasoloikissa hankalaa, ja niin se on myös toisinaan Super Mario 3D Worldissäkin.

Yksi Mario lisää kiitos!

Super Mario 3D World tuo kimppakivaa sellaisenaan vaikka koko perheen kesken (öö tuota), ja Bowser’s Fury sopii niille, jotka haluavat muiden vihat niskaansa, kun kähveltää perheen ainoan Switchin omaan huoneeseensa.

Lisää Mariota Marion-nälkäisille, mutta kokonaisuutena unohdettavampi tapaus, kuin mitä jo klassikoksi muodostunut Super Mario Odyssey on.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Super Mario 3D World + Bowser’s Fury
76 %
Edellinen artikkeliReturnal-arvostelu – AAA-luokan indiescifiluotihelvettiä
Seuraava artikkeliEPOS H3 Gaming Headset -kuulokearvostelu – jättävät isolla rahalla mainostetut kilpailijansa kauas taakse
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
super-mario-3d-world-bowesers-fury-arvosteluSuper Mario 3D World + Bowser’s Fury on askel taaksepäin, mutta silti oivaa mariota noin megamahtavan Super Mario Odysseyn jälkeen. Moninpeli viihdyttänee perhe/kaveriseurassa, mutta toisinaan vaikeahko etäisyyksien arviointi vie iloa mielikuvitusrikkaista kentistä.