Mainos
Tarina näkymättömästä miehestä on kerrottu valkokankaalla monta kertaa, mutta rehelliset kauhun ja trillerin aspektit tekevät tästä versiosta helposti kuumottavimman.

Ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja Leigh Whannell uskoi visioonsa. Niinpä Universal Pictures löi seitsemän miljoonaa dollaria pöytään ja halusi katsoa, mitä Whannell saa sillä aikaan. Koska budjetti on naurettavan pieni ja resurssit vähissä, on idealla ja toteutuksella todella paljon suurempi merkitys kuin monella muulla massaleffalla. Tässä Whannell onnistui erinomaisesti – 7 milj., well spent!

Mainos

Mistä on kyse?

Ohjaaja Leigh Whannellin versiointi Näkymättömästä miehestä on rehellisen kammottava. Se kertoo kotiväkivallan uhrista, naisesta nimeltä Cecilia (Elisabeth Moss). Cecilia onnistuu kirjaimellisesti pakenemaan psykopaatin, Adrianin (Oliver Jackson-Cohen) ylläpitämästä painajaissuhteesta ja piiloutumaan siskonsa ystävän, lihaksikkaan poliisin kotiin. Cecilian painajaiset päättyvät, kun tämä lukee lehdestä ex-miehensä kuolleen, mutta joutuukin pian kohtaamaan mielenterveytensä ja vakuuttamaan muut täysjärkisyydestään. Voisiko Adrian olla sittenkin elossa, mutta huippuoptikkona ja ”hulluna tiedemiehenä” keksinyt jotakin kammottavaa?

Karmivaa kauhua

Elokuvan kuvaus ja piinan rakentaminen on suorastaan nerokasta. Ensimmäisen 30 minuutin jälkeen jokainen kuva on pelottava. Ei siksi, että ne olisivat pullollaan gorea, vaan siksi, että koskaan ei tiedä, milloin Adrian on läsnä. Kuvakerronta on ilmiömäisen kiehtovaa juuri tästä syystä. Sekä kauhu, että kauhua nostattava piina on luotu hienosti yhdessä erinomaisten käänteiden kanssa, jotka saavat pahan valtit vieläkin tehokkaammiksi.

Lisäksi kaikki elokuvan toimintakohtaukset ovat kuvattu hyvin. Katsojalla on aikaa seurata näkymätöntä pahaa ja yrittää ennakoida, mitä seuraavaksi on luvassa.

Hän näyttää liian tutulta

Elokuvan näyttelijät eivät myöskään ole suuren budjetin supertähtiä. Kaikki sivuosat ovat noubadeja, joista on kiva antaa iso plussa uskottavuuden kannalta.

Pääosanäyttelijä, Elisabeth Moss näyttää kuitenkin tutulta… liian tutulta… Aivan! Hänhän on aivan ilmetty YleX-radiokanavan juontaja ja kenties Suomen villein spontaanin läpän ripottelija, Jenni Poikelus. Kun tämän oivaltaa, ei koskaan tiedä katsooko Ceciliaa, Elisabeth Mossia vaiko sittenkin Jenni Poikelusta.

Elisabeth Moss vs Jenni Poikelus. Kuvat: LA Times ja Yle.

Mitä kivaa ekstroissa?

Blu-ray-versio elokuvasta sisältää joukon poistettuja kohtauksia, jotka katsoo ihan mielellään. Paljastavathan ne elokuvasta uusia kauhukohtauksia.

Samassa nipussa on näin tehtiin -videoita, joista näkee hämmentävät robottikamera-ajot ja näyttelijöiden sekunnintarkat koreografiat, joiden ansiosta näkymättömän miehen tehosteet on toteutettu.

Kannattaako katsoa?

Vuoden 2020 The Invisible Man on erinomainen jännäri. Se toimii luonnollisesti parhaiten yksin katsottuna, pimeässä ja kotiteatteriäänet kovalla. Jos surroundia ei löydy, niin sitten metrin päästä telkkarista ja kuulokkeet korvilla.

Leigh Whannellin Näkymätön mies ei ole mikään Kevin Baconin tähdittämä Hollow Man -scifistely, vaan puhtaasti ajankohtaisiin ongelmiin pureva, karvat pystyyn nostattava julmake.

Mainos