Mainos

Kauas on tultu ensimmäisistä Call of Duty -peleistä ja maailmansodan meiningeistä – nyt räiskitään 40 vuoden päässä, tulevaisuudessa.

Siinä missä jääkiekko- ja jalkapallofaninsa saavat joka vuosi Änäri– ja FIFA-päivityksensä, saavat myös moninpelisotilaat omansa – Call of Duty:n muodossa. Jo joka syksyiseksi perinteeksi muodostunut CoD-päivitys on tällä kertaa moninpelin osalta todellakin vain päivitys, mutta yksinpelissä on potkua.
 
Call of Duty: Black Ops III sijoittuu vuoteen 2065 ja sen lähivuosikymmeniin, parin eri aikajanaloikan siivittämänä. Pelissä luodaan tällä kertaa mies- tai naispäähenkilö itse, muutamasta eri kasvovaihtoehdosta. Sen jälkeen loikataan tulevaisuuteen, jossa sodankäynti muistuttaa enemmän Terminator Salvation -elokuvaa, kuin perinteistä Call of Dutya. Ja sehän on erittäin ok, sillä ovathan CoD-pelien tarinat aina olleet rehellistä Hollywood-tykitystä.
 
 
Black Ops III:n yksinpelikampanja on saatavissa ainoastaan uudemman polven pelikonsoleille ja pc:lle. PS3- ja X360-pelaajat joutuvat tyytymään pelkkään moninpeliin. Moninpeli tuo mukanaan kuitenkin ihan oikeita uudistuksiakin, vaikka onkin pääsääntöisesti päivitys Advanced Warfaren moninpelistä.
 
Suurin moninpeliuudistus on spesialisti-toiminto, joka antaa pelaajalle yhdeksän eri kategorian erikoiskykyvariaatiota. Nämä ovat valittavissa heti moninpelin alusta alkaen ja ne aktivoituvat kun moninpelikenttää on ruoskittu hetken ajan. Pelaajalla voi olla käytössään vain yksi spesiaaliperkki kerrallaan, joten oma erikoiskyky kannattaa valita huolellisesti. Tätä voi kuitenkin vaihtaa otteluiden välissä. Erikoiskyvyt ovat hauska uudistus, joiden testailussa on aidosti pientä uutta ja innostavaa kokeiltavaa. Pääsääntöisesti niiden käyttö jää kuitenkin perusräiskinnän varjoon.
 
Activisionin mielestä toinen moninpeliuudistus on liikkuvuus. Pelaaja pystyy juoksemaan seinillä ja hyödyntämään rakettireppua. Oikeasti tämä uudistukseksi väitetty ominaisuus on kuitenkin jo vanha tuttavuus, sekä viime vuotisesta Advanced Warfaresta, että Titanfall-pelistä. En siis kutsuisi sitä millään muotoa uudeksi ominaisuudeksi.
 
Moninpeli toimii muuten teknisesti hyvin, mutta ensimmäisen viikon aikana pelin serverit ovat olleet todella tukkoisia ja lagisia. Tämä luonnollisesti paranee kun aikaa kuluu, mutta 550 miljoonaa dollaria julkaisussaan rahaa keränneeltä peliltä odottaisi silti hieman parempaa serveripanostusta.
 
 
Jos moninpeli on sitä peruskauraa, joka varmasti faneja koukuttaa, on toinen koukku zombie-tila. 1940-luvulle sijoittuva, film-noir-henkinen pelimuoto antaa pelaajalle kouriinsa antiikkisempia aseita ja tovereiksi pelaaja saa  Hollywood-veteraanit Jeff Goldblumin, Ron Perlmanin, Heather Grahamin ja Neil McDonoughin – namskis!
 
Zombietila, Shadows of Evil toimii "räiski loputtomia zombilaumoja ja estä niiden pääsy suojaasi" -tyylisesti, mutta se kerryttää pelaajan XP-pisteitä ja ominaisuuksia. Näitä voi sitten hyödyntää moninpelissä. Myös yksinpelikampanja kartuttaa pelaajan XP-tiliä, joten se kannattaa pelata senkin vuoksi läpi, ennen moninpelin kuolemanansaan loikkaamista.
 
 
Yksinpelimuoto sijoittuu tulevaisuuteen ja tarjoaa hyvin Terminator-elokuvien tulevaisuuskuvan mukaista sodankäyntiä tuhonkoneita vastaan. Tämä on todella piristävää ja se tuo mukanaan jopa intensiivisiä kauhukohtauksia. 
 
Uusina taktisina ominaisuuksina, myös yksinpelissä on mahdollista hyödyntää erikoiskykyjä. Näistä kutkuttavin on kaukosäätöhakkerointi, jonka avulla esimerkiksi drone-kopterit voi kaapata ja räiskiä niiden avulla kaikki viholliset pois agendasta. Myös tuhonkoneet voi hakkeroida sotimaan toinen toisiaan vastaan – Assassin's Creed -meininkiä siis.
 
Yksinpelin perusuudistuksia ovat parempi hahmonmuokkaus ja täysin uusi tukikohtaominaisuus, jossa pelaaja voi tehtävien välissä hieman hengähtää ja kehittää aseitaan, sekä ihastella löytämiään palkkioita. 
 
Parasta yksinpelissä on kuitenkin uusi Realistic Mode, jossa viholliset kuolevat helposti, mutta pelaaja menehtyy myös yhdestä laukauksesta. Tämä jos jokin on juuri sopivan rajua viihdettä todella koville CoD-pelaajille.
 
 
Call of Duty: Black Ops III on todella hiottu, 60 kuvaa sekunnissa rullaava fps-räiskintä, joka ei takuulla petä fanejaan. Se on ärmätin hauskaa ajanvietettä, mutta ei onnistu tuomaan moninpeliinsä riittävästi täysin uutta potkua, jotta Advanced Warfaresta olisi järkeä päivittää Black Ops III:een pelkän moninpelikarkeloinnin vuoksi.
 
Yksinpelille 8/10, moninpelille 6/10 – eli yhteensä tämä tekee arvosanaksi 7/10.
Mainos