Mainos

Evolven julkaisusta on nyt kulunut jonkin verran aikaa ja jo julkaisun yhteydessä julkaistujen mikromaksulisäreiden lisäksi, on nyt saatavilla uusi hirviö sekä neljä uutta hahmoa. Evolve sai roppakaupalla kritiikkiä sen DLC-sisällöstä jo ennen julkaisua. Eikä suotta, sillä mahtipontiset DLC-suunnitelmat ilmoitettiin jo puoli vuotta ennen itse pelin painoon menoa.

Hunting Season Pass kustantaa 25 € ja Monster Expansion 15 €. Evolve toi julkaisussa mukanaan 9 metsästäjää ja kolme hirviötä. Uudet lisähahmot voi ostaa 7 € kappalehintaan, joten pelaaja säästää muutamia euroja hommaamalla Season Passin yksittäisten metsästäjien sijaan. Molempien pakettien mukana tulee muutama hahmoskini, jolla pelaaja voi muuttaa hirviöiden ulkonäköä. Hintaa siis kertyy melkoisesti ja sisältöä hyvin niukasti. Onko 7 € liikaa yhdestä uudesta hahmosta? Onko 15 € liikaa yhdestä uudesta hirviöstä? Väitän että tämän pelin kohdalla on.

Ennakoiva spekulointi pay-to-win -henkisestä DLC-sisällöstä pitää silti vain osittain paikkansa. Metsästäjät eivät ole mitenkään erityisen voimakkaita, eikä liioin erikoisia.

Mainos

Torvald on sotilas, jonka varusteina ovat automaattihaulikko, kranaatti joka paljastaa hirviön heikkoudet, sekä tykistötuli, jolla aiheuttaa vahinkoa hitaasti liikkuvaan kohteeseen. Torvaldin kanssa pelaaminen ei juurikaan eroa muista sotilaista. Suurin ero on kenties se, että Torvaldin paikka on todella lähellä hirviötä, jotta automaattihaulikko pääsee oikeuksiinsa. Nuff said.

Crow on metsästäjä, jolla on nimensä mukaisesti apurivaris joka paljastaa kaikki lentosuunnassa olevat kohteet, hidastava kivääri sekä latautuva tarkkuuskivääri, joka maksimiteholla ampuu suoraan hirviön suojien läpi. Crow on myös peruskauraa, taktisesti hän ei tuo pelikentälle mitään uutta: varis vastaa Maggien metsästysotusta, erona vain se, että variksen käyttövastuu jää puhtaasti pelaajan harteille.

Slim, lääkintämies, on geenimuunneltu ihmisen ja hyönteisen sekoitus, jonka arsenaaliin kuuluu kivääri, joka osuessaan kohteeseen antaa lisäpotkua lääkintähenkilön parannuskykyyn; lentävä drone-robotti, joka parantaa pelaajan valitsemaa hahmoa, sekä sienipilvikranaatinheitin (ihana yhdyssana), joka lamauttaa hirviön hajuaistin. Slim eroaa muista lääkintähenkilöistä sillä, että hän on selvästi aggressiivisin porukasta. Slimin tulee tehdä vahinkoa hirviöön, jotta hahmoa voi käyttää niin kuin tarkoitettu. Drone lentelee valitun hahmon yllä parantaen tätä, ja pelaajan vastuulla on siirtää se kuranttiin kohteeseen tarvittaessa. Sienipilvi lukitsee hirviön hajuaistin käytöstä, mahdollistaen pelaajien paremman piiloutumisen tai parempien taistelupaikkojen etsimisen.

Viimeinen uusi hahmo on Sunny, teknikko, jonka varusteina on miniydinpommikranaatinheitin (nämä todella toimivat suomeksi), suojaava drone sekä hahmojen lentoreppua tehostava sädetykki. Sunny tuntuu turhimmalta koko porukasta. Sädetykki on todella väsynyt ja tuntuu siltä, että ideat ovat loppuneet kesken. Drone suojaa lähellä olevia hahmoja, ottaen vastuun pois pelaajalta, jonka ainoastaan tarvitsee siirtää dronea tarvittaessa. Miniydinpommikranaatinheitin ampuu pieniä ydinpommeja, jotka tekevät yllättävän vähän vahinkoa hirviöön.

Hahmot olisivat kuuluneet mukaan pääpeliin ja silti niissä jokaisessa olisi vielä ollut kehitettävää. On suorastaan naurettavaa, että näiden kappalehinta on 7 €, sillä mieluummin pelaa alkuperäisillä hahmoilla ja käyttää rahansa johonkin muuhun.

Mukana olevat hirviöskinit eivät todellista lisäarvoa anna, mutta saavat sisältölistauksen näyttämään suuremmalta.

Monster Expansion tuli pelin ennakkovaraajille veloituksetta ja hyvä niin. Behemoth-hirviö nimittäin lunastaa pay-to-win -”lupaukset”.

Hirviö on jättimäinen kivilohkare, joka rullailee pitkin taistelutannerta, eikä pysty hyppimään. Monsteri pystyy kuitenkin nostamaan kivimuureja ja näin rajoittaa pelaajien liikkumista. Ainakin toistaiseksi Behemoth on yksinkertaisesti metsätäjien kannalta liian voimakas ja pelaajan kantilta helvetin tylsä.

Mielikuvituksen puute uhkuu Behemothinkin kohdalla. Pelistudio olisi voinut lohtia minkälaisen monsterin tahansa ja he päättävät tuoda peliin kivilohkareen, jonka naama on varastettu suoraan toiselta pelin hiviöltä – Goliathilta.

Behemoth liiskaa metsästäjät hetkessä ja pelin kankeasta rakettireppusysteemistä johtuen, metsästäjien jumittuminen maastoon on tavanomaisesta, ja Behemothin tapauksessa, myös kuolettavaa.

15 € hinta tästä kivikasasta on suorastaan naurettavaa rahastusta, eikä rahojen hassausta Monster Expansioniin voi suositella kuin pelin HC-faneille, joilla tämä lisäri todennäköisesti on jo veloituksetta. Muut säästäköön rahansa, alkuperäishirviöt ovat kaikin puolin hauskempia pelata ja hauskempia metsästää.

 

Kehittäjät puolustavat DLC-suunnitelmaansa sillä, että he eivät halua hajauttaa yhteisöä maksullisilla karttapaketeilla.

 

DLC:t ovat tulleet jäädäkseen, se on selvää. Koska eräs nimeltä mainitsematon yhtiö on niillä pystynyt jo paukuttamaan valuuttaa tiskiin jumalattomia summia, ei ole mikään ihme, että muutkin lähtevät tähän kelkkaan mukaan. Itse olen puhtaasti pro DLC, osta jos haluat, niin minäkin teen! On hienoa, että fanit saavat sisältöä toisinaan ilmaiseksi ja useimmiten maksua vastaan. Kukaan ei pakota näitä ostamaan. Tärkeää kuitenkin olisi, että hinnoittelu on kohdallaan ja reilua niille, jotka lisäsisältöä kipeimmiten kaipaa.

Koska Evolve julkaistiin täysihintaisena pelinä, on suorastaan kohtuutonta, että sen 70 € arvoiseen todella suppeaan alkuperäissisältöön tulisi lyödä vielä 40 € niskaan, jotta peli olisi kokonainen. Ilmaiset lisäkartat eivät tilannetta pelasta.

Kehittäjät puolustavat DLC-suunnitelmaansa sillä, että he eivät halua hajauttaa yhteisöä maksullisilla karttapaketeilla. Tämä olisi kuitenkin ollut kannattava riski ja julkaista alkuperäispeli kattavammalla sisällöllä, onnistunut peruspeli olisi varmasti tuonut kaivatut dollarit karttapakettien muodossa, kuten monissa muissakin peleissä.

Mainos