Mainos

Vuonna 1989 julkaistu SimCity saa vihdoin jatkoa kokonaan uudella pelillä. Tämä on sarjan viides osa, kun mukaan ei lasketa käsikonsoli- ja Facebook-julkaisuja.

Sarjan aikaisemmasta osasta, SimCity 4:sta on ehtiny kulua jo kymmenen vuotta. Vuosien varrella sarja on kehittynyt monipuolisemmaksi ja monimutkaisemmaksi. Uusin luomus on tehty helpommin lähestyttäväksi ja yksinkertaisemmaksi. Onko tässä onnistuttu – katsontaanpa peliä hieman tarkemmin.

EA:lla oli suuri keksintö tehdä kaupunginrakennuspeli jossa sosiaalisuus on vahvasti läsnä. Tämä tarkoittaa sitä, että uutta peliä tehdessä voi valita julkisen maa-alueen joka on kaikille avoin. Ketä vaan voi liittyä alueelle ja aloittaa oman kaupungin rakentamisen vapaalle kaupunkipaikalle. Jokaisella kaupungilla on omat vahvuutensa, toisessa on mahdollisuus kaivaa malmia tai hiiltä, toisessa taas porata öljyä. Kaikkia maasta löytyviä, tai tehtaiden tuottamia resursseja voi kaupata naapurikaupungeille, tai ostaa naapureilta tarvittavat resurssit. 

1

Mainos

Tämä vaatii tietenkin jatkuvaa internetyhteyttä EA:n palvelimiin. Asia ei sinänsä ole ihmeellinen, mutta yksityinen pelialue vaatii myös internetyhteyden. Yksityiselle alueella voi kutsua ystävät naapureiksi, jolloin vastaan ei tule internetin vapaan kasvatuksen tuotoksia. Näin ei tarvitse pelätä, että naapurikaupungin resurssit menisivät hukkaan perseilijöiden toimesta. Jatkuva internetyhteys on myös tehokas tapa kitkeä piraattikopiot. Ikävä kyllä julkaisupäivän serveriongelmat kitkivät myös pelistä maksaneet pelaajat. Serverit kyykkäsivät niin pahasti, että EA:n oli pakko karsia pelistä ominaisuuksia servertitaakan pienentämiseksi. Pistetilastot, saavutukset, aluesuodattimet ja pelin suurin nopeutus saivat jäädä, jotta serverit saatiin pidettyä pystyssä. Samalla kitkettiin taas hieman maksavia asiakkaita.

2

Serverit kaatuilivat tehokkaasti ensimmäisen viikon aikana. Aluksi pelkkään peliin pääseminen oli miltei mahdotonta. Kun vihdoin sai oman kaupungin aloitettua, saattoi parin tunnin pelaamisen jälkeen tulla ilmoitus yhteyden katkeamisesta. Pahimmassa tapauksessa peli ei ehtinyt tekemään tallennusta palvelimelle, ja koko kahden tunnin työ katosi kuin pieru saharaan. Arvostelun kirjoitushetkellä serverit pysyvät jo melko vakaasti pystyssä.

3

Kaupunki aloitetaan kasaamalla asumis-, kauppa- ja teollisuusalueita. Näiden lisäksi löytyy rakennukset julkisille palveluille, sekä muille erikoisemmille aloille. Asuin-, kauppa- ja teollisuusalueiden varallisuus määräytyy alueelta löytyvien puistojen ja rakennusten mukaan. Lisäksi tiheästi asutetut alueet vaativat tieheän liikenteen tiet. Valitettavasti kaupungin rakennusalue on aivan liian pieni. Alue täyttyy todella nopeasti ja tämän jälkeen täytyy purkaa vanhoja rakennuksia ja teitä, parempien ratkaisujen takia. Asukkaiden vaatiessa enemmän ja laajempien palveluja, joutuu tuhoameen alueita, jotta uuden rakennuksen sijoitus olisi mahdollista. Etenkin jotkut erikoisrakennukset ovat todella suuria, ja kun niihin vihdoin löytyy varaa, saa niiden tieltä raivata mukavasti kaupunkia alta. Peli neuvoo, että rakenna uusia asuinrakennuksia työvoiman saamiseksi, mutta mihin hittoon asuinalueen vetää kun kartta on täynnä?

5

Virkavallan, sekä muiden hälytysajoneuvojen reitinhaku ei ole sieltä parhaimmasta päästä. Jos palvelut ovat muten kunnossa, niiden suurimmaksi ongelmaksi muodostuu liikenne. Vaikka rakennat uusia asemia rikollisuuden ja tulipalojen kitkemiseksi, ajoneuvot heittävät rinksaa kaupungin jatkuvasti täyttyvillä teillä. Tieverkosto siis kannattaa suunnitella todella tarkkaan uutta kaupunkia aloittaessa. Täysinäisen kaupungin keskelle ei ole mukava vetää junarataa tai leventää teitä raitiovaunuraiteta varten liikenneruuhkia helpottaakseen, Liikenneruuhkien turvallinen helpottaja metro, puuttuu kokonaan pelistä. MITÄ HITTOA MAXIS?

6

Sähkö ja vesijohtoja ei tarvitse enää vetää erikseen, vaan kaikki kulkee teitä pitkin. Rakennuksia ei voi rakentaa kun tien viereen joten veden ja sähkön saanti on taattu kunhan löytyy laitokset niitä tuottamaan. Sähkön ja veden viemisessä on kuitenkin omat ongelmansa. Jokainen rakennus pitää sisällää altaan joka täyttyy laitoksilta tulevien sykäysten myötä. Suuret tehtaat vievät suuren määrän vettä ja sähköä. Ikävä kyllä, toinen puoli kaupungista joutuu odottamaan, että sykäykset täyttävät isot altaat ennen kuin ne jatkavat matkaa kartan toiselle puolelle. Tämä tuottaa kasan tyytymättömiä asukkaita.

7

Visuaalisesti peli on todella hyvän näköinen. Grafiikka on eläväistä ja värikästä. Efektejä käytetään mukavasti ja esimerkiksi suuronnettomuudet ovat komeita. Öinen kaupunki on kaunis valoineen, ja maisemia katselee mielellään naapurikaupungin loistaessa sumeana taustalla. Peli kestää hyvin zoomailun katutasolle, mitä nyt välillä jotkut tekstuurit tuppaavat hieman tärisemään. Kaupungin äänet kuvaavat hyvin kaupungin hyörinää. Asukkaat jokeltavat Sims-peleistä tuttua siansaksaa. Jotkin ääniefektit tosin välillä tuntuvat olevan yllättävän kovalla, mutta toisaaltä tämä herättää hyvin kasvavan kaupungin lumosta takaisin rakennuspuuhiin. Taustamusiikki on mitätöntä pimputusta, mutta se toimii hyvin mitättömänä taustamusiikkina. Siihen ei pelaajana kiinnitä huomiota, mutta pelitilan muut läsnäolijat saattavat asiasta mainita.

7

Kaiken kaikkiaan peli antaa todella hienon tunteen omaa kaupunkian rakentaesssa ja sen kasvua seuratessa. Valitettavasti karttakoon loppuessa, pelistä tulee helposti pikkutarkkaa nysväystä jolloin ärräpäät alkavat lennellä sekä kaupungin asukkailla että pelaajalla. Kartan koon lisäksi, suuren kaupungin tulojen ja asukasmäärien ei luulisi tekevän suuria yhtäkkisiä heittoja. Ikävää kun pitäisi rakentaa jotain uutta ja hienoa kun tulotaso on ilman mitään varoitusta pudonnut tonneja.

Kirjoitushetkellä peliin on saatu päivitys jonka pitäisi korjata ajoneuvojen reitinhakua ja muita pieniä ongelmia. EA on myös tarjonnut ilmaista peliä SimCity:n rekisteröineille pelaajille alkuviikkojen ongelmien takia. Ironista, että yksi ilmaiseksi tarjottavista peleistä on SimCity4, jota taidan pelata kunnes suurimmat ongelmat ovat ratkaistu. Lisäksi on hututtu päivityksestä, joka toisi mukanaan suuremmat kaupunkialueet.

SimCity on virheistä huolimatta koukuttava ja sisältää paljon potentiaalia. Enää peli pitäisi tehdä valmiiksi ja lisätä muutama ominaisuus. Arvosanaan voidaan lisätä numero tai jopa kaksi kun kaikki virheet on korjattu, joten pliis pliis tehkää tämä peli valmiiksi!!

Kimmo Kajander

Mainos