Mainos

Nintendo näyttää, miten maailmanlopun tunnelmasta nautitaan. Uusintaversio vuoden 2000 N64-klassikkopelistä yhdistää surumielisen kauniin juonen päiväni murmelina -pelimekaniikkaan. 

The Legend of Zelda: Majora's Mask jatkaa juonellisesti suoraan siitä, mihin sarjan aiempi osa Ocarina of Time jäi. Päähenkilö Link on jälleen keskenkasvuinen pojankoltiainen, joka saa toistamiseen hartioilleen painavimman mahdollisen taakan; koko maailman pelastamisen. Tapahtumapaikkana on mystinen Terminan valtakunta – eräänlainen Hyrulen kuningaskunnan vastine toisessa ulottuvuudessa. 
 
Tarina alkaa Linkin kohdatessa metsässä mystisen Skull Kid -keppostelijan, jonka kasvot peittää mystinen naamari. Surkeiden sattumusten sarjan seurauksena sankarimme päätyy rinnakkaistodellisuuteen, jonka olemassaolo uhkaa päättyä kolmen vuorokauden kuluessa kuun pudotessa maan päälle. Pelaajan tehtäväksi jää estää apokalypsi ja kukistaa pahuutta huokuvan Majora's Mask -naamarin riivaama Skull Kid. 
 
Tehtävästä suoriutumiseen on pelin sisäisen kellon mukaan aikaa siis vain 72 tuntia (reaaliajassa noin tunti). Tämä on tietenkin mahdotonta – pelaajan täytyy selviytyä arvoitusten täyteisistä temppeleistä, taistella hurjia pomovihollisia vastaan ja käyttää tovi vielä tuiki tärkeiden esineiden keräämiselle. Onneksi sankarimme maaginen okariina auttaa tässäkin probleemassa. Astiahuilua puhaltelemalla ajan saa nimittäin kelattua takaisin ensimmäiseen päivään. Näin maailmanloppuprosessi alkaa alusta. 
 
 
Tämä päiväni murmelina -kokemus on oikeastaan koko pelin mehukas ydin. Vain tärkeimmät saavutukset (esimerkiksi pomovastusten kukistamisista saatavat esineet) jäävät voimaan aikakelauksen jälkeen. Pelaajan onkin syytä toimia nopeasti ja määrätietoisesti, mutta samalla maailman toistuvat tapahtumat huomioiden. 
 
Systeemi on onnistunut, mutta pitää sisällään myös pelin ainoan, pikkiriikkisen puutteen: aikamekaniikka turhauttaa välillä raivoon asti. Varsinkin pomotaistelujen keskeytyminen aikarajan takia saa pelaajan repimään silmiään päästään. Toisaalta tässä painajaismaisessa kiireessä on oma viehätyksensä ja jopa koukuttavuutensa.  
 
 
Aikakikkailun lisäksi Majora's Mask pitää sisällään nerokkaan naamiosysteemin, jonka avulla Linkin kyvyt kasvavat eksponentiaalisesti. Erilaisten naamahärpäkkeiden avulla on mahdollista muun muassa muuttua goron -kiviolennoksi, puhua sammakoiden kanssa ja saada puolijumalan voimat. Naamareiden keräämiseen liittyvät lisätehtävät tuovat myös kiitettävästi lisäsisältöä peliin.  
 
Kelloon ja naaman peittämiseen liittyviä pelimekaniikan osasia täydentävät loistavasti toteutettu kenttäsuunnittelu, viihdyttävät taistelut ja aivoja sopivasti kiehuttavat arvoitukset. Majora's Mask tuntuukin vielä 15 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen tuoreelta ja jopa innovatiiviselta videopeliltä – myös kontrolliensa osalta. Etenkin New Nintendo 3DS -konsolilla pelituntuma on kahden tatin ja kosketusnäytön ansiosta jopa kotikonsolia huomattavasta parempi.
 
 
The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D on ehdottomasti yksi vuoden tunnelmallisimmista videopeleistä. Haikeaa tarinaa vie eteenpäin visuaalinen näkemys, joka saa kokonaisuuden tuntumaan katkeransuloiselta. Peli on kaunista katseltavaa ja remasteroinnin onnistumista alleviivaavat niin uudistetut tekstuurit, sielukas valaistus kuin entistä selkeämpi äänimaailma.
 
Majora's Mask 3D on yksi parhaista remasteroinneista, joita olen pelannut. Kyseessä on mestariteos, joka haastaa pelaajan kaikilla olennaisilla tasoilla. Tunnelmallisuudessaan se on edelleen ohittamaton kasvutarina, joka saa patsaankin huulen väpäjämään.
Mainos