Mainos
Nintendo käyttää osaa legendaarisista pelibrändeistään kovin harvakseltaan. Alkuperäinen Yoshi's Island julkaistiin vuonna 1995 ja vasta nyt, 19 vuotta myöhemmin, päästään sarjan kolmanteen osaan. Mahdollista olisi myös puhua sarjan uudesta alusta, sillä tarinaltaan Yoshi's New Island noudattelee ensimmäisen pelin kuvioita, eikä tuo maailmaan varsinaisesti mitään uutta. Oikeastaan edellinen lause pätee pitkälti koko peliin – niin hyvässä kuin pahassakin. 
 
Tasoloikille tyypilliseen tapaan Yoshi's New Islandin juoni on simppeli. Marion ja Luigin vaippaikään sijoittuvassa tarinassa haikara toimittaa sankarivauvelit ihan väärään paikkaan. Oikeiden vanhempiensa sijaan kaksoset päätyvät Yoshien, eli ystävällismielisten dinosaurusten saareen. 
 
Valitettavasti kaikki ei ole tässäkään paratiisissa kohdallaan. Paha Baby Bowser ja hänen konnajoukkonsa pitävät valtakuntaa nimittäin rautaisen nyrkin alla. Vielä kun veljekset erkaantuvat toisistaan, on soppa valmis keitettäväksi. Yoshit ottavatkin tehtäväkseen saattaa veljet yhteen ja käydä samalla vapaustaistelua oman maansa puolesta.
 
 
Pelin perusmekaniikka toimii seuraavasti. Pelaaja ohjaa erivärisiä Yosheja tasohyppelykenttien läpi, Marioa selässään kantaen. Aseinaan sympaattiset dinot käyttävät munia, joita synnytetään vihollisia popsimalla. Perinteisen pomppimisen lisäksi tarjolla on Yoshin metamorfoosi-minipelejä, joissa sauruksemme muuttuvat esimerkiksi liikeohjattaviksi kiviporiksi ja sukellusveneiksi. Luonnollisesti mukana ovat myös pomovastusten kukistaminen ja erilaisten keräilyhärpäkkeiden metsästäminen.  
 
Kontrolleiltaan ja yleistoimivuudeltaan Yoshi's New Island on taattua Nintendo-laatua. Homma toimii juuri niin kuin pitääkin. Napinpainallukset menevät virheettä perille, kuvataajuus pysyy tasaisena, eikä muitakaan teknisiä ongelmia läpipeluun aikana ilmennyt. Perusasioiden puolesta peli ansaitseekin 10 pistettä ja papukaijamerkin.
 
Valitettavasti tässä on se piste johon Yoshi's New Islandin auvoisuus tyssää. Pelin kenttäsuunnittelua, musiikkia ja yleistä pelikokemusta muutenkin leimaa nimittäin armoton keskinkertaisuus. Maailmojen ja kenttien osalta Arzest on tyytynyt suurimmaksi osaksi kopioimaan sarjan ensimmäisen pelin pohjapiirroksia. Kokeneelle pelaajalle tämä käy viimeistään siinä vaiheessa selväksi, kun havaitsee jopa tiettyjen puzzlejen olevan täysin samoja kuin 19 vuotta sitten. Jopa kekseliäiksi lisiksi tarkoitetut, ympäristöjä hajottavat jättimunat tuntuvat satoja kertoja muissa, paremmissa peleissä nähdyiltä. 
 
 
Seuraava kritiikin kärki osuu pelin vaikeusasteeseen. Yoshi's New Island on helppo peli, joka tarjoaa haastetta oikeastaan vain keräilyesineiden metsästämisen suhteen. Tässä ei sinänsä ole mitään väärää, sillä kaikkien pelaajien toivelistan päällimmäisenä ei välttämättä ole maailman vaikein tasohyppely à la Super Meat Boy. Liiallinen helppous etenkin ensimmäisissä maailmoissa tekee kuitenkin karhunpalveluksen pelille. Itse olin muutaman ensimmäisen kentän jälkeen lähes valmis hylkäämän koko puuhan liian lepsuna. Onneksi kaksi viimeistä maailmaa löytävät vaikeusasteeseen sopivan tasapainon. Näiden osalta Arzest tuntuukin saaneen juonesta paremmin kiinni. 
 
Vuoden 1995 Yoshi's Island oli graafisesti mullistava tapaus. Väriliiduilla ja vesiväreillä piirretyt kentät hurmasivat pelaajat ja arvostelijat ympäri maailman. Yoshi's New Island jatkaa samalla tyylillä tuoden mukaan myös aavistuksen öljyvärejä. Nintendon 3DS -konsolin lasivapaa kolmiulotteisuus tukee pakettia mukavasti. Kyseessä onkin kieltämättä kaunis peli. Ainoa ongelma piilee siinä, ettei tässäkään tapauksessa varsinaisia innovaatioita ole näkyvissä. Arzest on vain tyytynyt toistamaan jo kertaalleen nähtyjä teemoja. Ensimmäistä kertaa sarjaan tutustuville homma varmasti toimii, mutta vanhaa konkaria toisto ei hurmostilaan saa.
 
 
Yoshi's New Island on toimiva, keskinkertainen tasoloikka. Sitä voi suositella pelaajalle, jolla ei ole mahdollisuutta tutustua sarjan ensimmäiseen osaan, mutta muut se jättää armotta kylmäksi. Tämän laiskasti tehdyn esityksen jälkeen pienen vihreän dinosauruksen ystävän odotukset kääntyvät tulevaan Yarn Yoshi Wii U -peliin. Sen toivoisi todistavan, että Marion ratsulla on vielä jotain uutta annettavaa maailman pelaajille.
Mainos