Mainos

Elämäsimulaattori The Sims on saanut neljännen osan, joka tekee siansaksaa puhuvista keinoihmisistä vieläkin aidompia.

The Sims 2 ja The Sims 3 ovat menneen itseltäni ohi ja ensimmäinen Sims-pelin pelaaminenkin oli enimmäkseen pelihahmojen silmitöntä rääkkäystä, mitä ihmeellisimmin keinoin. Joten lähestytään nelosta avoimin, melkein ensikertalaisen silmin.
 
The Sims 4 tuo mukanaan persoonallisempia simejä, sekä monipuolisen simien luontityökalun. Peli alkaa tietenkin oman rakkaan simin luomisella. Simin ulkonäköä voi muokata vapaasti kasvonpiirteistä kehon muotoihin. Kun ruumiinrakenne on saatu kuntoon, lisätään soppaan vielä kampaukset, meikit tarvittaessa ja muut koristekilkkeet. Simien vaatevalikoima koostuu viidestä eri vaatekokonaisuudesta. Tämä karsii pelistä pois vapaan vaatetusmahdollisuuden, sillä valittavana on vain nämä alussa määritetyt vaatekokonaisuudet. Vaatekaapin kautta toki pääsee muokkaamaan vaatekokonaisuuksia, mutta tämä vie pelaajan latausruudunn kautta alun muokkaustyökaluun. Se tekee vaatteiden muokkauksesta pelin aikana kovin kankeaa.
 
 
Simien persoonallisuus tulee esille uusilla mielialoilla, jotka vaikuttavat simien elämään ja käyttäytymiseen. Persoonallisuuden osa-alueet valitaan hahmonluonnin aikana. Oma Simopetterini (ks. kuvat alla) on kuumapäinen rokkariwannabe joka vihaa lapsia. Usein pieni hetki lasten seurassa saa Simopetterin pois raiteiltaan. Tämän jälkeen mennään vessaan rauhoittelemaan itseään peilin edessä. Eri persoonallisuusosat antavat simeille erilaisia tavoitteita, joiden toteutuessa pelaaja ansaitsee muutaman ylimääräisen simoleonin.
 
Omasta mielestäni Sims-pelien (eli Sims 1) parasta antia on ollut talojen rakentaminen, ja se on edelleen pelin koukuttavin osa-alue. Rakentaminen on tuttua aikaisemmista osista ja oppimiskäyrä on helppo. Uusina ominaisuuksina rakennuspuolella mainittakoon kokonaisten huoneiden ostaminen kerralla, sekä huoneiden koon muuttaminen liukutyökalulla. Valmiit huoneet eivät niinkään kiinnosta, mutta koko seinän liikuttaminen kerralla on kerrassaan mainio ominaisuus.
Enää ei tarvitse ensin purkaa vanhaa seinää ja rakentaa uutta tilalle. Ainoa asia mitä jäin kaipaamaan rakentamisessa, ovat maaston korkeuserot. Tontit ovat mielikuvituksettomia tasaisia nelikulmioita. On hieno tunne kun oma similäinen on saanut kovalla työllä kerättyä valuuttaa sukanvarteen ja saa laajentaa omaa pientä torppaansa.
 
 
Graafisesti peli hyppää eteenpäin Sims 3:sta mutta ei yritä kilpailla grafiikallaan huomiosta. Sims 4:ssa on selvästi panostettu enemmän animaatiohin, sekä simien kasvojen ilmeisiin. Muuten visuaalinen anti on peruskauraa, eli ei säväytä mutta ei myöskään satu silmään.
 
Musiikki on tuttua rauhallista pimputtelua aiemmista Sims-peleistä, joka toimii hyvin taustalla eikä häiritse. Simit mongertavat edelleen siansaksaa, mikä on edelleen huvittavan kuuloista. Jossakin vaiheessa repliikit tosin alkavat toistaa itseään, sillä eri variaatoita sananparsilla ei kauheasti ole.
 
Pelin taajama on yllättävän pieni ja koostuu vain kahdesta "kaupunkialueesta". Molemmista löytyy asuinalueet, puisto, sekä muutamat eri menomestat. Näissä oma simi voi käydä viettämässä aikaa ja tutustua muihin simeihin. Julkisia rakennuksia voi myös halutessaan muokata mieleisekseen. Näillä alueilla ei ole kustannuksia ja pelaaja voi rakentaa juuri sellaisen bilemestan kun haluaa. Valitettavasti alueella liikkuminen on todella kankeasti toteutettu. Jos halua siirtyä viereisellä tontilla olevaan rakennukseen, tämä tapahtuu latausruudun kautta. Miksi lataus ei voi tapahtua pelin aikana, jolloin oma simi voisi kävellä suoraan toiseen rakennukseen ilman häiritsevää latausruutua?!?
 
 
Saadessani Sims 4:n arvosteluun olin hyvin epäluottavainen pelin suhteen. Kuitenkin huomasin pelaavani peliä yllättävän innoissani:
 
"Vielä muutama kitaransoittotaso niin saan ylennyksen töissä."
 
Huumori on aina ollut iso osa Sims-pelien repertuaaria, eikä Sims 4 ole poikkeus. Ulkoasu on letkeä ja maailma on täynnä humoristisia yksityiskohtia. Lisäksi välillä on hauska jättää komennot antamatta, ja seurata mitä oma Simopetteri puuhaa kun saa liikkua vapaasti. Tämä saa aikaan usein huvittavia hetkiä. Kuten aamupalan syönti tien toisella puolella olevalla penkillä kahden naishenkilön kanssa, kun omassa talossa ei ollut puhtaita tasoja jolle laskea ruoka-astia. Toinen erittäin mielenkiintoinen hetki koettiin kun Simopetterillä oli ystäviä kylässä. Yksi ystävistä ikävä kyllä kuoli yllättäen. Muiden surressa kyseistä simiä, päätti Simopetteri kaivaa kitaran esiin ja soittaa parit soolot. Kuoleman korjattua menehtyneen simin, alkoi humoristinen vitsailu itse viikatemiehen kanssa. Soittelevatpa he edelleen toisilleen melkein päivittäin.
 
Pelistä puuttuu aiemmista osista tutut uima-altaat , eikä vauvojakaan pelissä tällä hetkellä ole. Electronic Arts on tästä saanut kuulla Sims-fanaatikoilta karkeaa palautetta ja todennut, että näitä ei ainakaan tässä vaiheessa peliä tule olemaan.
 
Sims 4 on yksinään melko mitätön verrattuna lisäosilla höystettyyn Sims 3:een, mutta EA:n tuntien Sims 4 tullaan täydentään lukemattomilla maksullisilla lisäosilla, jotka uppoavat sims-hulluihin kuin kuumille kiville.
Mainos