Mainos
World of tanks saapuu vihdoin Xbox 360:lle pitkän odotuksen jälkeen. Kyseessä on ilmainen tiimimoninpeli, jossa kaksi joukkuetta ottaa mittaa toisistaan toisen maailmansodan aikaisilla panssarivaunuilla. PC-versio julkaistiin jo vuonna 2010 ja peli on muutamassa vuodessa saavuttanut kulttimaineen. Toimiiko peli Xboxilla vai kannattaako pysytellä PC-versiossa?
 
Panssarivaunut on jaettu monimutkaiseen teknologiapuuhun. Peliä pelaamalla voi ansaita hopeaa ja kokemuspisteitä. Kokemuspisteillä pystyy tutkimaan uusia panssarivaunuja ja variaatioita niihin. Kun panssarivaunun kaikki variaatiot on tutkittu, saa tutkia uuden panssarivaunun. Tutkittuja vaunuja ja variaatioita voi ostaa ansaitulla hopealla. Panssarivaunujen teknologiatasoja on 10 ja loppua kohden mennessä panssarin paksuus kasvaa, sekä tykkien tehot paranevat ajettavuuden ja nopeuden vaihdellessa mallista riippuen.
 
Ammuu
 
Panssarivaunut on jaettu viiteen kategoriaan: kevyet, keskiraskaat, raskaat, tankin tuhoajat ja tykistö. Jokaisella kategorialla on valtava määrä panssarivaunuja (yhteensä noin 100 eri vaunua) ja teknologiaa tarjolla. Yhden pelaajan on lähes mahdoton saada kaikkia variaatioita käyttöönsä. Aluksi raskaita vaunuja ei ole tarjolla, joten peli vaatii useamman tunnin pelaamista, ennen kuin ensimmäisen raskaan panssarivaunun saa alleen. Panssarivaunuille voi myös ostaa lisävarusteita, parempia ammuksia, maalauksia, dekaleja ja kirjoituksia vaunujen kylkeen.
 
Talvitankki
 
Kokemuspisteet on jaettu kahteen. Tietyllä panssarivaunulla kerätyt kokemuspisteet voi käyttää vain sen teknologiahaaran kehittämiseen ja pieni osa kerätystä kokemuksesta menee yleiseen kokemuspistesaldoon, jota voi siis käyttää minkä tahansa haaran kehittämiseen. Tässä piilee pelin yksi heikkous, kokemusta kertyy taistelusta riippuen 500-1300 pistettä per taistelu. Noin viidennellä teknologiatasolla aletaan puhua 100 000 kokemuspisteen tarpeesta per teknologiataso, ja tästä voi päätellä tarvittavien pelituntien määrän, mikäli haluaa uusia tehokkaampia panssarivaunuja. Rahalla ei suoraan pysty ostamaan lisää kokemusta, mutta tarjolla on premium-tili, jolla saa 1,5x kokemusta per taistelu, eli keräämistä pystyy hivenen nopeuttamaan. Tähän olisi melkein toivonut mahdollisuutta käyttää rahaa uusien teknologioiden tutkimiseen, sillä etenkin loppupään tankin ovat todellista herkkua tankkifanaatikoille.
 
Reaalirahalla voi ostaa hopeaa, jolla voi maksaa uusia tankkeja. Lisäksi tiettyjä lisätarvikkeita saa vain reaalirahalla, mutta näitä ei käytännössä ole pakko ostaa.
 
Taistelut on myös painotettu siten, että pelaaja ei koskaan joudu suhteettomaan kovaan seuraan. Alkupään panssarivaunut pelaavat vain samantasoisia panssareita vastaan. Variaatiota on toki jonkun verran ja välillä kentällä pyörii useamman tason verran kovempaa kalustoa ja silloin ei auta kuin purra hammasta ja väijyä pensaissa.
 
Sotien sota
 
Eri variaatot on myös painotettu hyvin keskenään. Kevyet panssarivaunut toimivat tiedustelijoina, ja keräävät kokemusta lähinnä merkkaamalla vihollisvaunuja raskaammalle kalustolle. Keskiraskaat ja raskaat panssarivaunut ovat joukkueidein peruskalustoja, ja nämä luokat osallistuvat taisteluihin suorimmin. Keskiraskaat ovat pääsääntöisesti liikkuvampia ja pyrkivät hakemaan vihollisen selustaa, jossa luonnollisesti piilee ohuemmat panssarit. Tankin tuhoojat ovat tarkka-ampujia huonolla panssarilla (poislukien viimeiset pari teknologiatasoa). Tykistö on ainoa poikkeus pelimekaniikkaan. Tykistölle on varattu oma näkymä lintuperspektiivistä, jossa odotellaan oman joukkueen vihollismerkkauksia. Kun merkkaus löytyy saa tykistöllä ampua kentän reunasta lähes mihin tahansa kohtaan kenttää, ja yksikin ammus saattaa tuhota vastustajan panssarivaunun.
 
Pelattavuus on huipussaan ja panssarivaunut tuntuvat raskailta möhkäleiltä, jotka matelevat kentällä hitaasti etsien viholliskohteita. Kanuunan laukaus tuntuu ohjaimessa värinänä ja äänet tukevat hyvää pelikokemusta.
 
Mikäli FPS-pelit, tiimimoninpelit ja/tai panssarivaunut ovat lähellä sydäntä on tämä peli pakko kokea. Peli on ilmainen ja rahaa ei ole pakko käyttää. Taistelut ovat mielenkiintoisia alemmillakin tasoilla ja peli paranee vanhetessaan.
Mainos